Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО: Край на капана „вечен длъжник“, това е особено важно в пандемията

Политика

ВМРО: Край на капана „вечен длъжник“, това е особено важно в пандемията

Снимка:

Според статистиката принудителните изпълнения засягат над 600 000 българи

В парламента мина второ четене на Законопроекта за допълнение на Закона за задълженията и договорите. Вносители са съпредседателят на „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов и група народни представители от ОП и ГЕРБ. „Край на капана „вечен длъжник“ – абсолютната 10-годишната давност е приета на второ четене. Стъпката е от особена важност и предвид настъпващата световна икономическа криза, която вече остави без работа и доходи стотици хиляди българи“, заявиха от ВМРО.

С въвеждането на 10-годшната абсолютна погасителна давност по отношение на физическите лица ще се избегне фигурата на „вечния длъжник“.

От трибуната на Народното събрание съпредседателят на „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов благодари на всички народни представители, които подкрепиха това изменение на Закона за задълженията и договорите. Рядко в един мандат има такива моменти, в които Народното събрание решава проблем, който е жизнено важен за стотици хиляди хора. Проблем, който възниква в следствие не само необмислени решения при взимане на кредит, ами и в силата на непреодолими обстоятелства.

И добави:“Искам да давам отговор на много публикации, които атакуват този текст като основно в полза на длъжниците. В рамките на дебата, който беше доста продължителен – почти 5 месеца, чухме всички становища, включително и доста радикални предложения. Аз смятам, че правната комисия и работните групи се съобразиха с основната част на тези възражения. А именно да има баланс между длъжника и интересите на кредитора. Това не е закон, който да позволи на длъжника да не си връща никога кредитите, напротив. Дава възможността на кредитора да си прибере задълженията с различни способи. Но дава един разумен срок, в който да тече това изпълнение. Този срок е 10 години. В тези 10 години ние изключваме времето за съдебни дела. Ние като законодатели взимаме едно добро и балансирано решение.

В последните години съществуват многобройни примери за изпълнителни производства срещу граждани, които, за съжаление, продължават много повече от 10 години. През всичките тези години, разбира се, се начисляват лихви, такси и разноски. А най-неприятната част е, че при смърт на длъжника тези изпълнителни действия се прехвърлят към неговите наследници.

Според статистиката принудителните изпълнения засягат над 600 000 българи.

А именно днес, когато цялата ни държава и общество са изправени пред последиците от коронавируса, тази мярка изглежда много навременна и подходяща.

Припомняме, че на 29 октомври 2020 г. бе внесен в деловодството на Народното събрание и проект – Закон за частния фалит, изработен от експерти по инициатива на депутата Искрен Веселинов и групата на Обединени патриоти.
В него се предвиждаха редица защитни механизми за физическите лица, които са изпаднали в положение на невъзможност да погасят своите задължения.

Фактически този закон предлага цялостна правна рамка за защита на длъжниците, които попадат в неговия обхват, но наред с него ВМРО продължи да работи за спешното приемане на измененията в ЗЗД, предвиждащи 10-годишна погасителна давност за задължения на физически лица. Промени, които днес са факт.  


Коментари (1)

stepan vinogradov Депутатите пpoпycĸaт няĸoй вaжни acпeĸти.
1.Bиновен ли е длъжниĸa зa coбcтвeния cи фaлит.
2.Oтгoвopнocттa нa бaнĸитe зa зaпaзвaнe нa ипoтeĸиpaнoтo в тяxнa пoлзa имyщecтвo и дaдeнa ли e oт тяx възмoжнocт нa длъжниĸa дa paзcpoчи дължимoтo, пpeди дa изпaднe в нecъcтoятeлнocт.
Moят пpимep: Фиpмaтa ми имaшe ĸpeдит oĸoлo 250 000 лв., взeт 2006 г., oбeзпeчeн c нeдвижими имoти зa 500 000 лв. – пo oцeнĸa нa бaнĸaтa. 2008 г. oт бaнĸaтa пoиcĸaxa дa cтaнa cъдлъжниĸ, ĸaтo физичeĸo лицe, /явнo знaexa зa нacтъпвaщaтa финaнcoвa ĸpизa/. Πoдпиcax aнeĸca. Kpeдитa пoгacявax peдoвнo дo cpeдaтa нa 2010 г, нo бизнeca ce cĸaпa, бaнĸepитe вдигaxa paмeнe – oпpaвяй ce и aз oбявиx нecъcтoятeлнocт нa фиpмaтa.He мoжex пoвeчe дa плaщaм. Ceгa cмe 2020, нямaм личнo имyщecтвo, имaм няĸoлĸo изпълнитeлни дeлa нa oбщa cтoйнocт нaд 300 000 лeвa, живeя ĸaтo пocлeдния пpocяĸ, eдвa cи нaмиpaм paбoтa и тo нeлeгaлнo – KЪДE E CΠPABEДЛИBOCTTA И MOЯTA BИHA? – Cвeтoвнa финaнcoвa ĸpизa 2008 г вepoятнo пpeдизвиĸaнa oт мeн.
21.11.2020 13:01 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още