Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО обжалва заповедта за зеления паспорт пред ВАС

Политика

ВМРО обжалва заповедта за зеления паспорт пред ВАС

ВМРО обжалва заповедта за зеления паспорт пред ВАС - Tribune.bg
Снимка:

„Заповедта на министъра на здравеопазването за въвеждане на „зелен сертификат” създава изключително тежко разделение сред българските граждани. Чрез нея се демонстрира незачитането на основополагащи разпоредби на Конституцията на Република България. Нарушават се основни конституционни права като икономическата свобода и правото на труд на българските граждани“.

Това коментира евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки. Той обжалва пред Върховния административен съд заповедта за въвеждането на „зеления сертификат“.

Мотивите са много ясни и точни - това е незаконосъобразно и противоречи на няколко разпоредби на Конституцията на България. На първо място, в чл. 6, ал. 1 от Конституцията на Република България е уредено едно от основните права на всеки човек, а именно: „всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права“. От своя страна следващата алинея въвежда изричното равенство пред закона. Разпоредбите на заповедта на министъра на здравеопазването противоречат именно на горепосочените норми на Върховния закон. При упражняване на определени професии или дейности българските граждани са задължени да предоставят т.нар. „зелен сертификат”, а в същото време друга част от населението е освободена от това задължение. Медицинските лица и хората, работещи в ресторанти и хотели, трябва да имат въпросния документ, докато това не е залегнало като изискване за служителите в държавния сектор“, счита той.

От друга страна, член 48, ал. 1 от Конституцията на страната прогласява, че гражданите имат правото на труд, припомня Джамбазки.

„С мерките, въведени от обжалваната от мен заповед, се нарушава още едно основно конституционно право на всеки български гражданин. С въвеждането на ограничения в посока на поставяне на условия за упражняване на правото на труд се застрашава осигуряването на жизнените потребности на всеки един човек. Всичко това е абсолютно недопустимо да се случва в една демократична държава и по никакъв начин не може да бъде адекватен метод за овладяване на разпространението на вируса. Разделянето и дискриминирането на българските граждани е признак на безсилие и невъзможност за справяне със здравната криза“, пише Джамбазки.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати