Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО: Още преди година предложихме по 100 лв. за всеки българин за почивка в България

Политика

ВМРО: Още преди година предложихме по 100 лв. за всеки българин за почивка в България

Снимка:

Целта на ваучерите, които са залегнали и в предизборната програма, е да подпомогнат възстановяването на туристическия сектор

Още преди година предложихме по 100 лв. за всеки българин за почивка в България, припомниха от ВМРО. Ваучерите са радикалната мярка, която ще възстанови българският туризъм, категорични са от централата на партията.

Поводът за реакцията е позицията на МОН, представена на брифинг на министерство на финансите, в която образователният министър Николай Денков обяви, че всеки ученик и учител ще може да почива безплатно в рамките на седмица в българските курорти. Мярката беше представена като „нов подход по отношение на бизнеса и на хората, които са засегнати от пандемията“.

За нас обаче това не е достатъчно. Припомняме, че ВМРО предложи ваучери за всеки учащ се, пенсионер и осигуряващ за почивка в България. Целта на мярката е именно възстановяване на най-засегнатия бранш в страната. Неслучайно и това е заложено като стъпка в програмата за парламентарните избори. Според прогнози на туристическия сектор „Лято 2021“ може да е с 20% по-слабо от „Лято 2020“. И в тази ситуация туристическият бранш може да се окаже „заключен“ още доста години напред. Все анализи, които икономическите експерти на ВМРО изработиха още в началото на пандемията“, пишат в позиция до медиите от партията.

Те припомнят също, че по тази причина патриотите в 44-ото Народно събрание още в началото на кризата, през 2020 г., наложиха намаляване на ДДС за туризма.

Предложихме и се прие подкрепа за чартърните полети, от страна на държавата, по 35 евро на седалка. Припомняме и, че по инициатива на ВМРО беше разрешено и отсрочване на кредитите за фирмите, засегнати от мерките, включително и тези в туризма. Ние още в началото на кризата предложихме най-важната мярка, която ще даде възможност за възстановяване на сектора, а именно – ваучерите за почивка в България. Нашето предложение беше частично прието, но в недостатъчен размер. По тази причина още през август миналата година предложихме промени в Закона за туризма, в които е записано ваучери за почивка да се предоставят на всеки работещ български гражданин, плащащ осигуровките си, на всички пенсионери и на всички учащи се. С перспектива тази мярка да достигне до почти 5 милиона български граждани.

Размерът на ваучера е 100 лв. на човек, предоставен като ценна книга с възможност за ползване във всички туристически обекти в страната. Всеки един лев, подпомогнал туризма мултиплицира 2,5 лв. за икономиката. Мярката ще бъде постоянно действаща, а не само за времето на ограниченията.

Сектор Туризъм остава водещ и за коалицията БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ – ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ, от която вече сме част“, пишат още от партията.  


Коментари (1)

Хм... И в популизма ВМРО са по-добри от служебните недоразумения. Поне не предлагат преференции само за избрани. Сравнете с днешното
"Училищата ще могат да кандидатстват за новата услуга, спазвайки условията на програмата. Ще могат да участват не повече от 70 деца от едно училище." /по Дарикнюз/
28.05.2021 18:42 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още