Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО: Парламентарните партии бутат България към фалит!

Политика

ВМРО: Парламентарните партии бутат България към фалит!

ВМРО: Парламентарните партии бутат България към фалит! - Tribune.bg
Снимка:

Настояваме да се спре с политиката на все по-големи държавни заеми!

ВМРО с позиция за публичните финанси. 

Министерство на финансите изнесе обезпокоителни данни за прогнозните недобори в бюджета. Прогнозира се и дефицит около 6,2 млрд. лв. в държавната хазна. За 2024 г. бюджетният дефицит е разчетен на 3% от БВП. Дали и как ще се постигне това? Абсолютно безотговорно кабинетът „Денков-Габриел“ и подкрепящата го сглобка прие раздут откъм разходи и пожелателен в приходната част бюджет. Абсолютно безотговорно се заложиха огромни държавни дългове за 2024, 2025 и 2026 г. За 2024 г. лимитът на дълга е 11,2 млрд. лв., като до момента е изтеглен дълг за над 10 млрд. лв., а до края на годината със сигурност ще се удари до лимита, пишат от партията.

Прогнозата е 2026 г. да имаме плащания за лихви по държавен дълг за близо 3 млрд. лв. Това са само лихвите, не главницата! Теглим външен дълг, за да плащаме текущи разходи. Краят на този сценарий е фалит на хазната. Парламентът в абсолютно умопомрачение прие бюджет на финансовия разгул. В същото време българските граждани продължават да обедняват, покупателната способност на домакинствата намалява, защото макар общата инфлация да е около 2%, основните разходи на семействата растат заради високите цени на храни, електроенергия и други.

България е жертва на политиката на партиите от сглобката – ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС, които раздаваха чували с пари предимно на свързани с тях фирми и близки техни олигархични кръгове, а накрая сметката ще я плащат всички, включително следващото поколение българи.

Вече се заговори за 18 млрд. недостиг за публични разходи за 2025 г., което се равнява на около 9% дефицит спрямо БВП. В същото време „родителите“ на тази политика не спират да говорят за влизане в еврозоната. При тези показатели няма как да стане, лъжат и мажат, докато пилеят общите пари, без да държат сметка кой ще плаща накрая масрафа.

Принципно приемане на бюджет с дефицит 3 и около 3% е пълен абсурд. Вероятно за 2024 г. държавата ще отчете малко под 3% дефицит и то защото капиталовата програма не се изпълнява, т.е. голямата част от предвидените около 8 млрд. разходи за пътища, енергетика, водопроводи, мостове, нови сгради и основен ремонт на сгради няма да се изпълнят. А това ще се отрази негативно на икономиката и ще доведе до цялостно влошаване на живота на хората.

В последните три години сме свидетели на див социализъм в публичните разходи. Раздават се безразборно пари, без да се постига никакъв ефект, държавата задлъжнява, а в парламента се надцакват кой да даде повече от общите пари. Накрая неизбежно ще стигнем до ситуацията да няма с какво да се изплащат пенсиите и заплатите в държавния сектор. За три години освен раздаване на чанти с пари, не се извърши нито една съществена промяна в администрацията, в социалната политика, в осигурителната система, които да спрат течовете. България по договора с „Боташ“ плаща по 500 000 лв. на ден, без да получава нищо. В здравеопазването потъват около 8 млрд. лв. без то да се е подобрило с каквото и да е. Държавата скрито вдига осигурителните прагове, което директно удря по работещите и по малкия бизнес. Обаче буквално парите на данъкоплатците изтичат в пясъка, а става все по-зле и по-зле.

В същото време не се намери сила в парламента, която да обложи свръхпечалбите на банките, колекторските фирми и ЧСИ, където изтичат милиарди живи пари от икономиката ни.

От ВМРО - Българско национално движение настояваме за пакт на здравомислещите политически партии, които да се обединят около принципа за намаляване на дефицитите и размера на заемите, които държавата тегли. Ако не се опомним, ще се докараме до ситуация на практически фалит.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети