Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО предлага 24 май да се нарича Ден на българската писменост, просвета и култура

Политика

ВМРО предлага 24 май да се нарича Ден на българската писменост, просвета и култура

ВМРО предлага 24 май да се нарича Ден на българската писменост, просвета и култура - Tribune.bg
Снимка:

Красимир Богданов: Исторически терминът славянска писменост е некоректен

ВМРО внася предложение за промяна в Кодекса на труда, където в чл. 154 ал. 1 празникът „24 май“ да се нарича Ден на българската писменост, просвета и култура, а не на славянската, обяви заместник-председателят на партията Искрен Веселинов на брифинг в парламента.

"Взехме решение да внесем тази поправка, защото цялата историческа общност, която обективно гледа на събитията, е наясно, че ако глаголицата има характеристики на общославянска азбука, то кирилицата еднозначно е създадена в българските земи", аргументира се Веселинов. Той бе категоричен, че решението е взето доста преди провокативната изложба в Руския културно-информационен център за 24 май.
"Доста преди това събитие е оформено. Надявахме се преди 24 май да сме направили промяната. Принудителната ваканция на парламента малко или много осуети нещата. Мисля, че постъпваме правилно. Това е първа стъпка. Искам да ви споделя, че преди няколко месеца наши представители в ЕП г-н Джамбазки и г-н Слабаков имаха среща с неколцина от наши академици - Георги Марков и други, които поставиха тази задача доста остро. Тук в България е само част от бойното поле на тази идея. Смятаме, че в европейските институции трябва да бъде коригирано всичко, което е възможно и да е ясно, че кирилицата е българска азбука", подчерта Веселинов.
„Исторически терминът славянска писменост е некоректен“, допълни идеята депутатът от ВМРО Красимир Богданов. Той уточни, че се пристъпва към промяна в Кодекса на труда, защото там, в чл. 154 са посочени официалните празници в република България.

„Това, което ние променяме, конкретно са думите "24 май - Ден на Българската просвета и култура и на славянската писменост" с новото определение - "24 май - Ден на българската писменост, просвета и култура", разясни Богданов. Той отрече възможността за дипломатически скандал след промяната.
"Тук всъщност ние не предявяваме претенции, ние казваме българската писменост, просвета и култура. Българският език е унифициран, той не е славянски, не е кирилски. Така че в предложения законопроект не виждам какви претенции може да има някой към него, но от последващите действия оттук нататък вероятно ще имат претенции съседни или несъседни държави, но историческата истина е такава, тя трябва да възтържествува и е крайно време да спрем да се осланяме на стереотипи, които обслужват политически доктрини, а не исторически обосновани и справедливи истини", коментира още Богданов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати