Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО предлага нов тип личен документ – карта „Българин“

Политика

ВМРО предлага нов тип личен документ – карта „Българин“

ВМРО предлага нов тип личен документ – карта Българин - Tribune.bg
Снимка:

Ще се ползва само на територията на България с валидност 10 години

Депутатите от ВМРО представиха пред медиите идеята си за нов тип личен документ, насочен към диаспората ни зад граница, която е между 1 и 3 млн. българи. Той ще позволява без придобито българско гражданство нашите сънародници да пътуват безвизово до България, както и трайно да пребивават, учат и работят у нас за срок от 10 години, посочи Юлиян Ангелов.

Някои страни, като Австрия например, не позволяват двойно гражданство и българи с австрийско гражданство губят своето българско гражданство. По аналогия с Полша ВМРО предлага този документ да се казва карта „Българин“.

Подобни карти се издават в Полша и Гърция.

„Предлагаме изменение на закона за българските лични документи“, конкретизира Искрен Веселинов.

„Целта е да подпомогнем нашите сънародници на територията на Украйна, Молдова, Македония, Албания, Сърбия и много други държави да имат по-лесен достъп до Родината-майка. Знаете какви са проблемите с получаването на българско гражданство“, подчерта Ангелов.

С предлаганата законова промяна карта „Българин“ ще се взема до три месеца, а това ще позволи страната да реши демографския си проблем, както и липсата на кадри на пазара на труда.

„Документът не дава същите възможностите, както българското гражданство, не дава право на глас, а постоянното пребиваване важи само за територията на България, а не за целия Европейски съюз “, допълни Юлиян Ангелов. От ВМРО бяха категорични, че не предлагат промени в други закони, което означава, че няма да има промяна в реда и начина на доказване на български произход.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати