Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО: Работодателите да дават ваучери за почивка в България

Политика

ВМРО: Работодателите да дават ваучери за почивка в България

ВМРО: Работодателите да дават ваучери за почивка в България - Tribune.bg
Снимка:

Работодателите да имат възможност да дават ваучери за почивка в България. Това предлагат от ВМРО в Закона за туризма и Закона за корпоративното подоходно облагане и е внесена като част от пакета предложения към бюджета за 2021-а година, съобщиха от партията.

Съгласно промените, които предлагат депутатите от ВМРО, чрез ваучерите за почивка държавата предоставя възможност за осигуряване на туристически услуги, туристически пакети или ресторантьорски услуги на територията на Република България.

Според разпоредбите на новата глава VIа „Ваучери за почивка“ в ЗТ ваучерите не могат да бъдат използвани като разплащателно средство за покупката на храна, хранителни продукти, вино, спиртни напитки, пиво, тютюневи изделия др., както и за замяната им срещу пари.

Издаването на ваучерите за почивка се финансира от работодателя по правилата, работещи и към момента за ваучерите за храна. Ваучерите са валидни една година от датата на издаване, като операторът не може да ги преиздава. Издаването на ваучерите за почивка може да се финансира и от държавата. В тези случаи министърът на туризма възлага издаването на ваучери за почивка въз основа на акт на Министерския съвет.

Туризмът е бранш, който пострада най-сериозно в следствие на пандемията от COVID-19, а за възстановяването му до предкризисните нива ще са необходими години. Според официалната статистика на НСИ за 2019 г. пряко заетите в хотели и ресторанти са близо 170 хил. души, но индиректно свързаните сектори с туризма са селското стопанство, транспорт, хранително-вкусова и лека промишленост, пишат в част от мотивите си вносителите.

Припомняме, че именно ВМРО още по време на извънредното положение през март месец изготви пакет от мерки за спасяване на икономиката. Една голяма част от тези мерки касаеха именно туризма, който претърпя най-сериозни щети заради наложените мерки за преодоляване на пандемията. За съжаление не всичко тогава беше прието от мандатоносителите от ГЕРБ и щетите за сектора и всички прилежащи отрасли са налице. Радваме се, че поне предложената мярка за намаляване на ДДС вече е факт, но тя не е достатъчна. Ето защо за нас е важно в бюджета за 2021 година да бъде заложен механизъм за подпомагане от една страна на българите, работещи на трудов договор, и от друга - на българския туризъм, пишат от партията.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети