Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО ще работи за законово намаление на наказателните лихви по кредитите

Политика

ВМРО ще работи за законово намаление на наказателните лихви по кредитите

ВМРО ще работи за законово намаление на наказателните лихви по кредитите - Tribune.bg
Снимка:

Ще настояваме и за по-справедливи отношения между хората и банките, каза Искрен Веселинов

ВМРО ще работи за законово намаление на наказателните лихви по кредитите в 45-oто НС. Ще настояваме и за по-справедливи отношения между хората и банките. Това заяви заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов пред БНТ.

Той подчерта, че в плана за нормализиране на икономиката за ВМРО на първо място е да се помогне на бизнеса с мерки по облекчаване на кредитите му в период на криза.

ВМРО има ясна програма за икономическо развитие през възстановителния период след корона кризата. Пътят, който ще доведе до нормализация на държавата, не е чакане на помощи, а нормално функциониране на системите. Това минава през ваксиниране и овладяване на вируса, но и през поредица от действия на държавата, които да освободят предприемчивостта на българина от оковите, които продължават да го стягат.

Един от основните проблеми в момента е, че всички затворени бизнеси трудно обслужват кредитите си. Имаме един мораториум, който в края на март изтича. Трябва да опитаме да удължим този мораториум, но по-дългосрочен инструмент, който трябва да се създаде, е един държавен гаранционен фонд, който да гарантира на банките вноските по кредитите за определен период, посочи Искрен Веселинов.

Ние от ВМРО смятаме, че този период трябва да бъде за две години. Тъй като един туристически бранш, който в момента е затворен, дори да има някакъв сезон това лято, следващият сезон ще бъде възстановителният. Този сезон ще бъде сезон на оцеляването, прогнозира той.

Държавата трябва да подели риска с банките и да каже – да, ние гарантираме, че тези хора, ако имат затруднения, ние ще поемем тези вноски, които те не могат да направят. Тези пари ще бъдат дължими от фирмите, просто кредитор ще стане държавата вместо банките. Държавата ще си ги получи в един средносрочен период, същото е и за хората с апартаменти, когато си без работа не можеш да внасяш вноските, каза Веселинов.

Той е категоричен, че е дошло време за урегулиране на взаимоотношенията на хората с банките и ВМРО последователно работи в тази посока. Първа стъпка бе направена с удължаването на мораториума по кредитите, а след това и с премахването на фигурата на вечния длъжник с въвеждането на 10-годишна абсолютна давност.

Той е категоричен, че със законови промени трябва да бъдат намалени наказателните лихви по кредитите, тъй като в момента на криза и затворени бизнеси те са непосилно високи – 10 пункта над основния лихвен процент. Най-изгодно за една банка или кредитор е да не даде шанс на длъжник с някаква отсрочка и да акумулира такива огромни лихви в своя полза, така че това също трябва да бъде поправено в закона, заключи Веселинов.

Системно работим по темата за взаимоотношенията между банките и хората, защото смятаме, че през годините силно е изнесена тежестта на дълга към длъжника, а не към банките. Нормално е да бъдат разделени отговорностите, убеден е Искрен Веселинов. Ние трябва да приемем закон за частния фалит, който иска да позволи на хората, които са добросъвестни, не тези, които искат да измамят кредиторите, да съществуват човешки, запазвайки достойнството си, коментира той.

В коментар на хипотетични бъдещи коалиции в парламента Искрен Веселинов заяви, че ако ВМРО участва в управлението, то ще е гарант, че ДПС няма да влезе във властта. Ние не бихме участвали в такова управление, декларира Веселинов.                                                                                                                                                                           


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети