Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО след решението на ЕП да обяви Полския конституционен съд за незаконен: Ситуацията напомня налагане на идеология от СССР

Политика

ВМРО след решението на ЕП да обяви Полския конституционен съд за незаконен: Ситуацията напомня налагане на идеология от СССР

ВМРО след решението на ЕП да обяви Полския конституционен съд за незаконен: Ситуацията напомня налагане на идеология от СССР - Tribune.bg
Снимка:

Полският конституционен съд беше обявен от Европейския парламент за незаконен. В резолюция, приета в четвъртък с 502 гласа „за“, 153 гласа „против“ и 16 гласа „въздържал се“, членовете на ЕП подчертават, че полският Конституционен трибунал няма правна валидност и независимост и не е квалифициран да тълкува Конституцията на страната. Срещу решението от българска страна гласуваха единствено Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от ВМРО.

Според тях държави като Полша и Унгария все по-открито застават срещу опита Европейският съюз да се превърне в периферия на две-три големи страни като Германия и Франция и да се върне към неговото място - Европа на отечествата.

„Непризнаването на компетенцията на полския конституционен съд е опасен прецедент и двоен стандарт. Утре, например, ако нашият Конституционен съд в България реши да прогласи шеметно въведения „зелен сертификат“ за противоконституционен, някой либерал в ЕП може да реши, че това не му харесва и да настоява за резолюция на ЕП“, пишат двамата евродепутати.

Според тях има двоен стандарт: „Изтокът, който има по-скорошен болезнен опит и мъдрост, срещу Запада - който прекалява с либералния догматизъм, опитите за намеса в суверенни вътрешни механизми на страните членки и наивното схващане за утопично бъдеще“.

„Ние ставаме втора ръка. Само си представете как нашият КС казва, че Истанбулската конвенция противоречи на Конституцията, и някой от Нидерландия, например, казва: Вашият КС няма легитимността да тълкува Вашата конституция. Вместо да става силна, Европа започва да боледува от автоимунно заболяване. Изкуствени проблеми, изкуствени вътрешни врагове. Днес врагът е Полша. Утре ще сме ние. Диктатът на Брюксел затяга примката си. С резолюцията си Европейският парламент потъпква договорите за ЕС и нарушава суверенитета на държавите членки. Ситуацията много напомня на налагане на идеология, както това се правеше от Съветския съюз.“, припомнят те. 

„Абсолютно недопустимо е да се говори за върховенство на правото на ЕС над националните законодателства и особено над конституциите на държавите членки. Нужно е да се напомни, че Съюзът разполага единствено с правомощията, които са му предоставени по силата на договорите за ЕС и че в областите, в които могат да действат както ЕС, така и националните правителства, Съюзът може да се намеси само когато неговите действия са по-ефективни. Такива области не са вътрешния ред и сигурност, нито пък законодателството, уреждащо семейните отношения.

Опитът за дискредитиране на полския правен ред и полското правителство се основават на фалшивата новина, че с действията на полския конституционен трибунал управляващата партия „Право и справедливост“ целяла напускането на ЕС – нещо, оборено от министър-председателя Моравецки неколкократно в неговата реч пред Европейския парламент. Полша, както България, е достоен и горд член на ЕС, но ние сме решени да отстояваме суверенитета на държавите си и върховенството на закона такова, каквото е в договорите за ЕС, а не каквото бленуват да бъде федералистите“. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати