Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО: Социалисти и зелени отново застават срещу българския интерес по темата Македония

Политика

ВМРО: Социалисти и зелени отново застават срещу българския интерес по темата Македония

ВМРО: Социалисти и зелени отново застават срещу българския интерес по темата Македония - Tribune.bg
Снимка:

Хората на Станишев са внесли национално предателска поправка в декларацията, която предстои ЕП да гласува в четвъртък, посочват от ВМРО

За скандална поправка в Доклада за Македония, който трябва да се гласува след два дни, сигнализира заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки. Тя е направена от представители на социалистите и зелените в Европейския парламент. Поправката 77-А е насочена срещу българския национален интерес в РС Македония, съобщиха от ВМРО.

Скандалната резолюция гласи следното: „Осъжда неотдавнашните провокативни изявления на български правителствени служители по исторически въпроси, засягащи Северна Македония, които противоречат на духа на Договора за добросъседски отношения с България. Призовава българските органи да се въздържат от подобни изявления, въпреки продължаващата предизборна кампания в България. Приветства зрелия и балансиран отговор на тази провокация от страна на правителствените служители в Северна Македония.“
Тук е визирана позицията по македонския въпрос на председателя на ВМРО и заместник министър-председател на Република България Красимир Каракачанов, посочват от партията.
И допълват:“Тази национално предателска поправка показва 2 неща: че ВМРО е на прав път и че ако социалисти, розови и зелени се доберат до властта у нас, Македония отново ще бъде предадена, категоричен е Джамбазки. Той припомня, че едва ли е случаен фактът, че поправката е подписана от партията, на която е председател Сергей Станишев.“

„Тази поправка е позор! Не само защото е подписана от ПЕС на Станишев. Тя е позор, защото първо, се намесва във вътрешните работи на България, второ, е лъжлива и невярна от началото до края. Предполагам, че някой от моите колеги в ЕП е направил много голям компромис със съвестта си, така да го кажа. За да не кажа, че предполагам, че са били обект на скопски лобизъм. Защото за да напишеш такава откровена лъжа и такава откровена глупост или трябва да си направил компромис под някаква форма на лобизъм, или мястото ти не е в Европейския парламент“, допълва българският евродепутат.

ВМРО припомня, че скорошните изявления на българските правителствени служители по никакъв начин не са провокативни, а представят историческата истина и са в защита на българския национален интерес. Българските органи няма да се въздържат от историческата истина. Напомняме, че на този фон правителствените служители на Северна Македония в момента преследват македонските граждани, които са си купили български книги. Според нас това е средновековно мракобесие и преследване на правото на тези хора да четат книги на български език. В момента сме свидетели и на това как властите в Скопие разследват участник в песенен конкурс, защото е заявил българския си произход, което е още по-скандално.

„Нека припомним и какво провокира позицията на ВМРО по отношение на избрания да представлява РС Македония певец Васил Гарванлиев на Евровизия. А именно агресивният антибългаризъм, който отново дойде от Скопие, защото този млад мъж е с български произход и показа българското знаме в клипа. ВМРО никога няма да накърни интересите на събратята ни от другата страна на границата. Но трябва да е напълно ясно, че ВМРО няма и да допусне нахлуването на войнстващия сърбомакедонизъм в ЕС“, допълват още от ВМРО.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати