Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО: Допуснаха отново намесата на Турция в политическия живот на България

Политика

ВМРО: Допуснаха отново намесата на Турция в политическия живот на България

Снимка:

Ще се гласува безконтролно с декларации, попълнени на улицата. Това е недопустимо и граничи с национално предателство, смятат от ВМРО

На 21.03.2021 година Централната избирателна комисия е гласувала паритетно (9 на 9 от всички присъстващи на заседанието) правилата за гласуване в секциите зад граница. Така със своето решение № 2278-НС от 22 март 2021 година е оставила възможност при гласуване зад граница просто да се предоставят попълнените декларации, но не е направила нужното указание те да се попълват на място от лицата в присъствието на СИК, както беше от 2017 година насам, заявяват в своя позиция от ВМРО.

Член на комисията вписва в списъка за гласуване собствено, бащино и фамилно име на избирателя; ЕГН; вид и номер на документа за самоличност и постоянен адрес в Република България. В случай, че в документа за самоличност на избирателя не е вписан постоянният му адрес в Република България, адресът се вписва в списъка въз основа на подадената декларация – Приложение № 22-НС. Избирателят се допуска до гласуване след вписване на данните му в списъка и представяне на декларацията.

https://www.cik.bg/bg/decisions/2278/2021-03-22

В позицията на ВМРО се казва още, че по време на 43-ото НС с техния принос е било прието решение да бъде ограничен броят на секциите в Турция и през 2017 година практиката е била такава, че хората, които имат претенции да решават съдбата на България, да трябва сами пред комисията да попълват декларациите си, за да се избегнат интересни антирекорди като този в секцията в Чорлу през 2016 година. Тогава без собственоръчно подписани пред комисията декларации в рамките на изборния ден са регистрирани над 2300 гласа. През 2017 година, при въведените вече правила, техният брой пада до 890 в същата комисия.

„Един нагледен пример жертва на какви чудовищни манипулации с адрес Босфора може да се окажат изборите в България на 4 април тази година“, заявяват от ВМРО.

„Попълването на една такава декларация, при владеенето на български език на базово ниво, каквото се предполага и според Конституцията, отнема не повече от минута – три имена, ЕГН и подпис. И не, не приемаме мотива „Ковид-19“, категорични са ВМРО.

„За нас е ясно, че хората, които гласуват в Турция, в голямата си част не говорят и не пишат български, но пък за сметка на това са мощно оръжие в ръцете на определени политически субекти, с което подсигуряват комфорт и сигурно място в политическия живот на суверенна България на протурско влияние.

За нас е недопустима намесата на чужди субекти в българската политика и то през 21-ви век, 143 години след Освобождението на Родината ни от турско робство. Ние приемаме този акт като национално предателство. И още нещо – няма кого да заблудят ДПС, гласувайки против това решение в ЦИК. Надяваме се обаче и българският избирател да е станал достатъчно прозорлив, за да „отсява“ фалша от истината и да разбере, че на тези избори се решава много повече от това кой ще вземе властта в следващия мандат. Решава се националната, културна и религиозна идентичност на България“, казват още в позицията си от ВМРО.

По думите им правилата за гласуване в Турция трябва да са ясно и точно описани и да защитават националния интерес, а не интереса на чужди васали.                                                                                                                            


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още