Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО: В Шумен се правят провокации за изучаване на турски език в училищата. Няма да го допуснем!

Политика

ВМРО: В Шумен се правят провокации за изучаване на турски език в училищата. Няма да го допуснем!

Снимка:

„В Шумен се правят провокации за изучаване на турски език в училищата. Няма да го допуснем! Скандалният призив е на съпруга на заместник областния управител на града и син на кмета на общ. Никола Козлево, което прави казуса още по-опасен“. За това сигнализира във Фейсбук профила си шуменският народен представител от ВМРО Деан Станчев.

Той е попаднал на публикация на бизнесмена Кемал Ешрефоглу, според която в шуменските училища трябва задължително да се изучава турски език, защото градът бил наполовина турски. Публикацията е написана на турски език и в превода ѝ на български даже името на града е изписано като Sumgait.

„Това е скандална провокация, граничеща с национално предателство, тъй като реално това е и открит призив за сепаратизъм. България е еднонационална държава. Подчертаваме го още веднъж. Недопустимо е за когото и да било да прокарва подобни противоконституционни идеи. Официалният език в България е български и съответно това е езикът, на който трябва да се образоват българските деца. Никой не отнема правото и възможността на всеки да изучава и други езици, но доброволно“, подчертават ВМРО.

Според партията е изключително притеснителен и фактът, че лицето Ешрефоглу е съпруг на заместник областния управител на Шумен г-жа Ширин Вели и син на кмета на община Никола Козлево Ешреф Вели Реджеб. Ето защо Деан Станчев повдига и въпроса дали г-жа Вели наистина е подкрепила призива на съпруга си във Фейсбук и ако това е така, то тя реално ли подкрепя подобни сепаратистки идеи. Ако това се окаже факт, то тогава тя няма място в областната управа, смятат ВМРО.

Ето и текста на публикацията на шуменския депутат Деан Станчев:

Уважаема г-жо Ширин Вели, заместник областен управител на Шумен,

Уважаеми г-н Ешреф Вели Реджеб, кмет на община Никола Козлево,

Обръщам се към Вас в качеството си на народен представител от област Шумен, жител на град Шумен и български гражданин.

Искам да знам подкрепяте ли заявеното от Вашия близък - г-н Кемал Ешрефоглу, че в шуменските училища трябва да се изучава задължително турски език, защото половината град бил турски...

Редно е от висотата на позициите, които заемете, да се разграничите категорично от написаното от Вашия близък.

В България, част от която е родният ми Шумен, официалният език е българският. Разбира се, всеки желаещ да изучава чужди езици е свободен да го направи, по собствена инициатива и за собствена сметка. Ролята на държавата в отговорността ѝ да осигури добро образование за всички свои български граждани засяга това да приобщава, а не да разделя. Да социализира, а не изолира!

Казаното от г-н Кемал Ешрефоглу граничи с национално предателство и поставя основи за развиване на сепаративни действия в скъпия на сърцето ми Шумен.

Уважаеми г-жо заместник областен управител и г-н кмет, мой дълг, като представител на жителите на Шумен, е да потърся тези отговори от Вас.

България над всичко!

Поздрави на всички жители и приятели на прекрасния български град Шумен.

Вярвам, че няма да позволим намеса на чужди сили в образованието и бъдещето на най-скъпото ни - децата на Шумен.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още