Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО: В Турция декларациите трябва да се попълват само лично и на място в СИК

Политика

ВМРО: В Турция декларациите трябва да се попълват само лично и на място в СИК

ВМРО: В Турция декларациите трябва да се попълват само лично и на място в СИК - Tribune.bg
Снимка:

В Турция декларациите трябва да се попълват само лично и на място в СИК, призовават от ВМРО.

„ЦИК трябва спешно да промени методическите си указания, за да спре намесата на турската държава в българската вътрешна политика“, настоява в сигнал до ЦИК членът на националното ръководство на ВМРО Карлос Контрера във връзка с предстоящия втори тур на изборите за президент и вицепрезидент в неделя. Това е пореден сигнал в рамките на една седмица, който ВМРО внася до ЦИК във връзка с организацията и провеждането на избори в Турция.

„Това, което се случи на 14 ноември, е недопустимо и ние предупреждавахме при готвените промени в Изборния кодекс /ИК/ от 45-ото НС, че ще стане точно това – Турция ще диктува вътрешната ни политика рано или късно“, пише в сигнала. Контрера уточнява, че съгласно член 264, ал. 4 от ИК - Ако избирателят не е вписан в избирателния списък (списъка), но има право да гласува, след проверка в списъка на заличените лица всички негови данни се вписват в допълнителната страница на избирателния списък, след което избирателят се допуска до гласуване. Освен това избирателят представя декларация по образец, че не е гласувал и няма да гласува на друго място. Декларацията се прилага към избирателния списък и е неразделна част от него. „Декларацията се приема независимо къде е попълнена или подписана от избирателя“, се подчертава в сигнала.

Според Контрера именно това е един от основните проблеми след разкритите 126 секции. В тях гласуват хора, които в преобладаващата си част не говорят и не пишат на български език.

„Това означава, че някой друг попълва документите им. А че това е така е видно от броя на хората, които минават на ден през една секция. Физически не е възможно, ако един човек попълва сам на място данните си, комисията да обработи документите на 600-700 човека в рамките на изборния ден“, се уточнява в сигнала.

Според представителя на ВМРО „единственото решение към момента е ЦИК спешно да промени методическите си указания“.

„Считам описаната фактическа обстановка като съществена слабост, която е допусната при организацията на изборите в чужбина. Същата се прояви категорично в рамките на изборния ден 14-ти ноември 2021 г. В тази връзка, предвид ситуацията, предлагам ЦИК със свое решение да въведе нов режим за приложението на чл. 264, ал. 4 от ИК – декларацията да се попълва лично и собственоръчно пред секционната избирателна комисия в самото изборно помещение, защото в декларацията изрично е определена като такава, носеща наказателна отговорност по чл. 313 от НК при деклариране на неверни данни“, посочва Контрера в сигнала. Освен това ЦИК трябва изрично да се разпореди, че членовете на СИК-овете, които през изборния ден и до приключване на задълженията си са длъжностни лица по смисъла на закона и следва да съблюдават за правилното и законосъобразно провеждане на изборния процес и спазването на законите, следва да сверяват данните от декларациите с представените документи за самоличност на избирателите при представяне.

В сигнала до ЦИК се припомня, че след приключването на изборите за парламент на 14 ноември с гласовете от Турция ДПС стана трета политическа сила, а гласовете, подсигурени от турската държава и изселническите организации, са вкарали между и 8 и 10 депутата - нещо, което от ВМРО преди години са предотвратили с ограничението на броя на секциите в страни извън ЕС до 35.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп