Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО: Вече е факт! Всяко дете ще има подкрепа от държавата

Политика

ВМРО: Вече е факт! Всяко дете ще има подкрепа от държавата

ВМРО: Вече е факт! Всяко дете ще има подкрепа от държавата - Tribune.bg
Снимка:

Парламентът прие пакет от мерки с фокус подкрепа на грамотната раждаемост и справяне с демографската криза – до 300 лв. месечно за дете, останало без място в градините, пари за строителство на детски градини, подпомагане или цялостно поемане на таксите и т.н.

Всичко това стана възможно след като управляващото мнозинство гласува текстовете в Закона за държавния бюджет. Още в петък те бяха одобрени на заседанието на бюджетната комисия. Народните представители се съгласиха, че в Закона за данъците върху доходите на физическите лица за 2021 г. всички деца ще получават помощи като данъчни облекчения за родителите.

Доходната стълбица е следната: 4500 лв. за едно дете (450 лв.); 9000 лв. за две деца (900 лв.); 13500 за три и повече деца (1350 лв.). Родителите, които отговарят на подоходния критерий за т.нар. детски надбавки, ще имат право и на тях, и на данъчно облекчение.

Текстовете бяха защитени в залата от заместник-председателя на ВМРО и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов: „Имахме спор с ГЕРБ. Имаше и промяната на тяхното становище за детските надбавки. Днес имаме друг фокус. Не просто социално подпомагане, а подпомагане на различна група хора, която никога не е получавала държавна помощ. Трябва да припомня, че гарантирахме чрез държавния бюджет средства за строеж на детски ясли и градини. Имаме сериозна подкрепа на общините за таксите за посещаване на детските гадини. С ресурса, който отделяме, общините могат да освободят от такси близо 60% от посещаващите. На практика и децата на родители с доходи около и над средните ще имат право на подкрепа също.  Направихме и друга промяна в Закона за училищното и предучилищното образование. От другата година децата без места в детските градини  ще получават държавна подкрепа - около 300 лв. месечно. Това е сериозен пакет към стимулиране на раждаемостта. Сегашното Народно събрание може да се гордее с това.

С това сменихме фокуса на държавната политика за подкрепа на раждаемостта и отглеждането на деца. Не социални плащания без оглед на цел и резултат, а подкрепа за образование и социализация. Подкрепа и на работещите родители.“

Организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов допълни, че се работи по мерките за преодоляване на демографската криза.

„За първи път държавата прави пакет от мерки, насочен всяко семейство, към всяко дете. От догодина средствата, които ще се отпускат целево към общините за финансиране на детски градини, 50 процента от тях ще отиват за това децата от нуждаещи се семейства да бъдат освободени от такси. А другите пари ще отидат да бъдат намалени останалите такси. Това е първа крачка към исканите от нас безплатни детски градини за всички деца“.

Заместник-председателят на бюджетната комисия и депутат от ВМРО Александър Сабанов уточни:

„Работещите родители с ниски доходи ще бъдат освободени от данъци и ще получават надбавки. Това са два инструмента – данъчно облагане и социално подпомагане. В Закона за семейните помощи за деца за 2021 г. остават и се увеличават досегашните надбавки, отпускани от държавата за семейства с общ доход под 510 лв. на член от семейството, както следва: 40 лв. за едно дете; 90 лв. за две деца; 135 лв. за три деца; 145 лв. за четири деца. Социално слабите семейства могат да се възползват и от двете мерки, ако отговарят на условията.“


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети