Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО внесе в НС Закон за личния фалит

Политика

ВМРО внесе в НС Закон за личния фалит

Снимка:

Тази мярка ще избави много хора от капана „вечен длъжник“, твърдят вносителите

ВМРО внесе в Народното събрание закона за защита на физическите лица при неплатежоспособност. Това съобщиха от пресцентъра на ВМРО. 

Стъпката е от особена важност и предвид настъпващата световна икономическа криза, която вече остави без работа и доходи стотици хиляди българи.

Ние от ВМРО сме категорични, че точно днес, когато държавата отново е изправена пред предизвикателството как да балансира бюджета и какви мерки да се наложат, за да се спаси човешкият живот, но и да не блокира икономиката, е настъпил моментът законопроектът да бъде вкаран в дневния ред на Народното събрание, заявяват от ВМРО.

Законът за защита на физическите лица при неплатежоспособност е проект, изработен от експерти по инициатива на зам.-председателя на ВМРО и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов още преди години. Поради големия обществен интерес и след поредица обществени обсъждания той претърпя нужните промени в името на хората, но и на юридическата практика. България е единствената държава член на ЕС, при която няма никаква правна уредба в тази област. Време е пропускът в нормотворчеството и правоприлагането в България да бъде коригиран.

Законът за защита на физическите лица при неплатежоспособност има за цел да защити правата и интересите на физическите лица за преодоляване на състоянието на неплатежоспособност, създаване на възможност за възстановяване на социалната и трудовата им активност, както и осигуряване на справедливо удовлетворяване на техните кредитори, гласят разпоредбите в него.

Защита по този закон може да получи всеки български гражданин, физическо лице, което не може да плати своите парични задължения най-малко три месеца на едно или повече от своите изискуеми парични задължения на обща стойност не по-малка от пет минимални работни заплати. Както и длъжник, който има едно или повече парични задължения с общ размер до 200 000 лв. и предостави на разположение на кредиторите си за удовлетворяване на вземанията им цялото си имущество и бъдещите доходи за пет години, с изключение на несеквестируемите вещи и доходи.

Документът е базиран на няколко основни принципа, а именно: публичност; добросъвестност; зачитане на правото на труд и достоен живот; баланс между интересите на длъжника и кредиторите; бързина, предвидимост, достъпност и ефективност на производството; право на участие на всички кредитори в производството независимо от вида и произхода на вземанията им.

Съгласно текстовете недобросъвестен длъжник е човек, който: е предизвикал неплатежоспособността със свои умишлени действия; е осъден за злоупотреба на доверие, за престъпление срещу кредиторите или за престъпление срещу финансовата, данъчната или осигурителната системи, освен ако е реабилитиран; задълженията му са за обезщетение на вреди от непозволено увреждане; не е получавал доход по трудово или друго правоотношение през три от последните пет години преди започване на производството, освен ако има обективни причини за това; е укрил свое имущество или не е изпълнил задължение в хода на производството по този закон.

Законът предвижда и Централен електронен регистър на физическите лица в неплатежоспособност към Агенцията по вписванията, в който да се записват база данни, касаещи статуса на засегнатите лица.

Фактически този закон предлага цялостна правна рамка за защита на длъжниците, които попадат в неговия обхват, но наред с него ВМРО продължава да работи за спешното приемане на измененията в ЗЗД, предвиждащи 10-годишна абсолютна давност за задължения на физически лица. 

Пълния текст на Закона може да намерите тук >>>   


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още