Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО: Започваме предупредителни протестни действия срещу непоносимия скок на цените

Политика

ВМРО: Започваме предупредителни протестни действия срещу непоносимия скок на цените

Снимка:

„Започваме предупредителни протестни действия срещу непоносимия скок на цените. Днес, 18 септември 2021 г., в 14.00 ч. ще блокираме кръстовището на бул. „Тодор Александров“ /пред ЦУМ/. Призоваваме всички будни граждани се присъединят към нас!“. Това се казва в съобщение на ВМРО.

Блокадата е предупредителна срещу бездействието на компетентните институции за драматичното поскъпване на електричеството, горивата, парното и всички стоки от първа необходимост.

„След поредния провал да се направи правителство държавата влиза в още по сериозна икономическа криза. Вследствие на некомпетентното управление на служебното правителство спекулата процъфтява“, казват от партията и посочват някои основни примери с хранителни продукти и цени на горива.

Спрямо юли 2020 г. увеличението на газа е с цели 50%, за гориво за автомобила днес плащаме 25% повече от година назад. Скок на основни хранителни продукти: олиото с 54%, брашното с почти 15%, при хляба – 5%. Яйцата са поскъпнали с 6%, а сиренето - с 8%. При зеленчуците скокът е: 55% за краставиците, чушки - 14%.

Цените на тока, парното тормозят българските граждани и убиват българския бизнес. Топлата вода пък е с 13.6% по-скъпа.

„Цената на тока за бизнеса в е два пъти над средната за миналата година и в пъти на тази в Белгия, да речем. Бизнесът е в будна кома. Стотици средни и малки фирми фалираха. Няколко структуроопределящи българската икономика български предприятия като КЦМ – Пловдив затвориха. Докато политиците си играят на нови проекти и залъгват народа със сладки обещания в бъдеще, всъщност му бръкнаха в дълбоко в джоба“, подчертава ВМРО.

Партията настоява за няколко стъпки:

1. Спешни мерки срещу спекулата на енергийната борса и активна роля на държавните енергийни дружества за преодоляване н дефицита.

2. Разпускане на КЕВР, която допусна това спекулативно повишаване на цените.

3. Мораториум върху износа на ток от частни фирми, за които всички знаем, че свързани и с видни политически фигури и  партийни централи, до овладяване ръста на цените.

4. Активни действия в Брюксел за предоговаряне на „Зелената сделка“, която ни обрича на скъп ток и за спасяване на българската топлоенергетика.

5. Правителството незабавно да рестартира преговорите със стратегически инвеститори за изграждането на АЕЦ „Белене“.

„Ако не бъдат взети необходимите мерки, нашите предупредителни протестни действия ще прераснат в гражданско неподчинение“, заканиха се ВМРО.  


Топ новини

виж още

Актуална тема