Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Военният министър: Загубените 10 млн. долара от първите F-16 щяха да носят дивиденти, но не е гласувано от НС

Политика

Военният министър: Загубените 10 млн. долара от първите F-16 щяха да носят дивиденти, но не е гласувано от НС

Военният министър: Загубените 10 млн. долара от първите F-16 щяха да носят дивиденти, но не е гласувано от НС - Tribune.bg

„До вчера бившето правителство отричаше, че има криза, а сега разбираме, че има социална криза”, такъв коментар направи по бТВ служебния министър на отбраната Димитър Стоянов. Думите му са по повод на позицията на БСП, че не са съгласни служебното правителство да задължава България с милиарди за нови 8 самолета F-16.

„Левите хора искаме повече средства за социална политика, каквато провеждахме ние в редовния кабинет досега” се казва в позиция на социалистите.

„Бившето правителство направи доста в социалната сфера. По думите на Нинова са вложени 22 млрд. Армията се нуждае от 6 – 8 млрд, за да бъде модернизирана. Техниката е морално остаряла. Между нас и сюзниците ни има огромна пропаст”, обясни Стоянов.

„Враг съм на безхаберието в българската армия, не на F-16. Ако не вземем втората осмица, няма да имаме даже състав на ескадрила“, допълни той. 

„Нашите съседи активно се въоръжават, ние изоставаме в този процес. Затова и моят приоритет е модернизация на българската армия. Затова считам, че е необходимо тези средства да бъдат дадени“, каза Стоянов.

Относно допуснатите 10 млн. долара загуби от лихви при сделката за първите изтребители F-16, министърът обясни, че през август 2019 година са преведени 1,2 милиарда долара в доверителен фонд за F-16.

„Това са средства, които стоят в този фонд и се черпят единствено само с разрешение на българската страна, когато нещо бъде изпълнено по договора. Но сме изпуснали един друг важен инструмент - ако тези пари с тристранен договор между Министерство на отбраната, доверителния фонд и Федералната банка на щатите, бяха прехвърлени във Федералната банка от банкова сметка, те щяха да ни носят определени дивиденти. Това е направено от Министерството на отбраната. И министър Каракачанов, и министър Панайотов, и министър Янев и следващият министър Заков са работили в тази посока, има направени анализи от БНБ, внесено е в Народното събрание. За съжаление, не е влязло в дневния ред на Народното събрание и не е гласувано. Това е международен договор, още повече, че в Закона за бюджета е записано, че трябва да бъде гласувано този трансфер, като международен договор. Не е направено, не знам какви са причините“, обясни Димитър Стоянов.

По думите на военния министър приблизителната стойност на договора за закупуването на още осем изтребителя F-16 е 1,3 млрд. долара. Той обясни, че е предложил офертата да бъде удължена до 15 декември заради предсрочните парламентарни избори и предстоящото конструиране на Народно събрание.  

Стоянов обясни, че при назначаването на неговите заместници Теодора Генчовска и Катерина Граматикова се е ръководил единствено от принципа на експертност.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати