Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Военнослужещите ще могат да участват в прилагането на противоепидемични мерки

Политика

Военнослужещите ще могат да участват в прилагането на противоепидемични мерки

Военнослужещите ще могат да участват в прилагането на противоепидемични мерки - Tribune.bg
Снимка:

Военните ще използват физическа сила и помощни средства само ако това е абсолютно необходимо

Парламентът прие на второ четене военнослужещите да могат да участват в прилагането на противоепидемични мерки. Предложението беше направено между първо и второ четене от народния представител от ГЕРБ Димитър Лазаров. Депутатите одобриха това, след като приеха текстове от Закона за действията по време на извънредното положение с 89 гласа „за“, 55 – „против“ и двама „въздържали се“.

БСП и ГЕРБ влязоха в спор дали армията да помага за мерките за извънредното положение.

Социалистът Кольо Милев обяви от трибуната, че от Левицата са против военнослужещи и въоръжените сили да участват в прилагането на противоепидемични мерки за коронавируса. В отговор  ген. Константин Попов, председател на комисията по отбрана коментира, че в далеч по-тежки условия може да разчитаме на армията си.

„Смятам, че това, което е записано като проект, е точно и правилно. Тук не става въпрос за унижаване на армията. Тук става въпрос да се използва един от инструментите, които имаме. Не виждам как армията ще стои безучастно. Дава се право на МС да реши кога може, при какви условия, какви задачи в обхвата на този закон, а не по принцип“, уточни за колегите си в ляво народният представител от ГЕРБ.

С гласуваните текстове условията и реда за участието на военнослужещите ще се определят с акт на Министерския съвет. Депутатите разрешиха военнослужещите съвместно и координирано с други органи да може да участват в прилагането на противоепидемиологичните мерки и ограничения на територията на страната, на отделен регион или на контролно-пропускателен пункт.

Народното събрание даде правомощия на военнослужещите да могат да извършват проверки за установяване на самоличност, да ограничават придвижването на лице, както и на превозни средства до пристигането на органите на МВР.

Депутатите разрешиха на военните да използват физическа сила и помощни средства само ако това е абсолютно необходимо.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети