Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Воля: Да се отнема доживот шофьорската книжка на водачите, употребили алкохол или наркотици

Политика

Воля: Да се отнема доживот шофьорската книжка на водачите, употребили алкохол или наркотици

Воля: Да се отнема доживот шофьорската книжка на водачите, употребили алкохол или наркотици - Tribune.bg
Снимка:

Основната цел на законопроекта е да защити живота и здравето на хората чрез въвеждане на изключително строги мерки

Да се отнема доживот шофьорската книжка на водачи на МПС, употребили алкохол или наркотици, независимо в какво количество. Такава поправка в Закона за движение по пътищата внасяме днес от Воля в деловодството на парламента. Това заяви депутатът, лидер на Воля и зам.-председател на НС Веселин Марешки в имейл до медиите.

Според него вакханалията по пътищата и улиците на България не може да продължава повече и законът трябва да е още по-категоричен и по-строг.

„Вярваме, че поправката ще бъде подкрепена от всички депутати, след което правителството ще действа! Знаем че е крайно решение, но се надяваме, че “едно уиски или една “линия” - нищо няма да стане”, ще са думи, които никой няма да си позволи да изрече, преди да седне зад волана!“, заяви зам.-председателят на Воля и вносител на поправката Кръстина Таскова.

Основната цел на законопроекта е да защити живота и здравето на хората чрез въвеждане на изключително строги мерки. Освен отнемане на шофьорските книжки се предвижда и завишаване на глобите на 2000 лева, а при повторно нарушение – от 10 000 до 15 000 лева. Мерките и санкциите са приложими и за тези, които откажат да дадат съответните проби.

„Смятаме, че единствено изключително строгите мерки и санкции ще дисциплинират хората да не шофират пили или след употреба на наркотици, както и без съответното удостоверение за управление“, пише още в мотивите.

Преди няколко месеца Воля стана съвносител на мерки, които позволяват на компетентните органи да установяват на място не само дали шофьорът е употребил наркотични вещества, а какви точно и колко.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати