Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Временна комисия ще установява фактите около Южен и Турски поток и забавянето на газовата връзка с Гърция

Политика

Временна комисия ще установява фактите около Южен и Турски поток и забавянето на газовата връзка с Гърция

Временна комисия ще установява фактите около Южен и Турски поток и забавянето на газовата връзка с Гърция - Tribune.bg
Снимка:

ПП си избират председател без да е събрал мнозинство

Парламентът създаде Временна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства относно газопроводите за пренос на природен газ от Руската федерация „Южен поток“ и „Турски поток“, също познат като Балкански поток, както и причините за забавянето на проекта IGB, така наречената междусистемна газова връзка – Гърция-България . Вносители са Мустафа Карадайъ и група народни представители от ДПС.

„Целта на работата на тази комисията, уважаеми колеги, е да извадим наяве абсолютно всички факти и обстоятелства без да правим тълкувания, без да правим внушения, ние няма да влезем в този тон, който беше използван по наш адрес, за да може обществото, за да могат всички заинтересовани страни, но най-вече, за да могат и евроатлантическите партньори на България, да видят каква е фактическата обстановка и оттам нататък да си направят изводите кой лъже, кой злоупотребява, кой използва фактологически неточности, г-н председател, а също и да разберем защо наистина се забави проектът за междусистемна газова връзка, тъй като чухме различни обещания. Доколкото разбираме до ден днешен той още не е напълно сертифициран в процеса и не оперира.“ Това заяви от парламентарната трибуна Станислав Анастасов от ДПС.

„Целта на работата на тази комисия е премиерът да спре да лъже по адрес на ДПС заедно с кръга „Капитал“, не го крия. Предлагаме комисията да работи на паритетен принцип, така че да има равнопоставеност“, добави той.

Проектът предвижда тя да работи един месец и да се състои от 14 депутати - по двама от всяка парламентарна група. Комисията трябва да изготви доклад за работата си и за установените факти и обстоятелства.

В мотивите си вносителите посочват, че в геополитическия момент, в който газът се използва като инструмент за външната политика на Руската федерация, и прекъсването на доставките се явява заплаха за националната енергийна сигурност на страната ни, е в интерес на българското общество да се установят пълната истина около реализирането на посочените проекти за пренос на природен газ от Русия, както и свързаните физически и юридически лица.

След проведено гласуване предложения за председател на комисията от ПП Иван Манев събра  едва 103 гласа, системата показа, че няма необходимото мнозинство. Гласуването за кандидата на ДПС също не успя, като събра едва 99 гласа „за“. Изненадващо обаче Никола Минчев обяви, че обявява предложения от ПП за председател, което взриви залата. Председателят на Народното събрание не успя да обяви на какво основание взима това решение и обяви почивка. Ива Митева от ИТН обаче ясно му обясни, че това никъде не го пише в правилника и, ако двамата не са събрали необходимите гласове не могат да бъдат избрани. 

„Никога не е късно да станеш за резил, а вие днес станахте. Опитвате се да изнасилите Конституцията и правилника. Престанете да носите този срам на вашите плещи, защото в историята на Народното събрание остават всичките глупости, които прави председателят на парламента. Изтеглете този срам, защото обещахте да върне парламентаризма и пак излъгахте“, заяви от трибуната проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ. 

След дадената почивка Никола Минчев се отказа от решението си да обявява председател на комисията без да е събрал необходимите гласове. Така отново парламентарните групи трябваше да предложат кандидати. От ГЕРБ излъчиха Жечо Станков, от ПП Петър Кулински, от ДПС Рамадан Аталай, а от „Възраждане“ Искра Михайлова. Нито един от тях обаче не събра пълно мнозинство. Мустафа Карадайъ предложи да няма председател излъчен общо от народните представители, а Минчев да свика заседание на комисията, която сама да си избере кой да ги води.  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети