Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Външно привика временно управляващия посолството на РСМ заради скандала с плоча в с. Клепач

Политика

Външно привика временно управляващия посолството на РСМ заради скандала с плоча в с. Клепач

Снимка:

Министерство на външните работи на Република България/МВнР/ връчи протестна нота на временно управляващия посолството на Република Северна Македония/РСМ/ Владимир Кръстевски по повод установен случай на подмяна на български паметник, намиращ се на територията на югозападната ни съседка.

На среща, проведена днес в МВнР, Ваня Андреева, директор на дирекция „Югоизточна Европа“, информира представителя на РСМ у нас, че дипломатическата мисия на България в Скопие е установила, че намиращият се в двора на църквата в с. Клепач, паметник, който е бил издигнат в чест на войводата Велко Скочивирчето и осем негови четници, загинали при сражение с османски части през 1904 г., е бил подменен. Констатирано е, че оригиналният надпис на книжовен български език е бил заменен, премахнати са цели части от автентичния текст и са променени и някои от имената на загиналите четници.

В рамките на провелия се разговор българската страна настоя за предприемане на необходимите действия от компетентните власти на РСМ за издирване и възстановяване на оригиналния паметник. Подчертано е, че подмяната на исторически артефакти представлява акт на унищожаване на автентичния вид на културно-историческо наследство и опит за пренаписване на историята, което буди сериозна загриженост, включително в контекста на необходимостта от стриктно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.  


Топ новини

виж още

Актуална тема