Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Всеки нов председател на парламента си избира главен секретар

Политика

Всеки нов председател на парламента си избира главен секретар

Снимка:

Когато е разпуснато събранието, той изпълнява и ролята на председател

Всеки нов председател на парламента ще може да назначава нов главен секретар. Това решиха депутатите с приетите промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Срещу това се обяви Екатерина Захариева от ГЕРБ. Тя коментира, че главният секретар, който е висш държавен служител, се приравнява на назначение от политическия кабинет.

„Служителите в парламента са малко по-особена категория служители“, обясни председателят на 46-тия парламент Ива Митева. Тя подчерта, че главният секретар на Народното събрание има и по-особени функции от тези в министерствата. Когато е разпуснато събранието, той изпълнява и ролята на председател. Според Митева поправките са породени и от частен казус с назначен от ГЕРБ главен секретар.

„Назначеният през 2009 г. от ГЕРБ главен секретар е бил освободен, след това е върнат отново в Народното събрание, изплатени са му обезщетения, беше изпратен по споразумение в Министерство на правосъдието, освободен от вашия председател на парламента Цвета Караянчева и в момента отново обжалва, т.е. той е получил над 30 хил. лв. обезщетение. Сега втори път се очаква, тъй като знаете, че обикновено тези освобождавания водят до някакви пороци в тях, той отново да бъде възстановен и отново, ако Народното събрание не иска да работи с него, да плати едни 30-40 хил. лв. обезщетения“, уточни Митева. 

Предложението главния секретар да се сменя при всеки нов председател на парламента бе прието със 124 гласа „за“, а 38 народни представители се въздържаха.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още