Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Всеки нов председател на парламента си избира главен секретар

Политика

Всеки нов председател на парламента си избира главен секретар

Всеки нов председател на парламента си избира главен секретар - Tribune.bg
Снимка:

Когато е разпуснато събранието, той изпълнява и ролята на председател

Всеки нов председател на парламента ще може да назначава нов главен секретар. Това решиха депутатите с приетите промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Срещу това се обяви Екатерина Захариева от ГЕРБ. Тя коментира, че главният секретар, който е висш държавен служител, се приравнява на назначение от политическия кабинет.

„Служителите в парламента са малко по-особена категория служители“, обясни председателят на 46-тия парламент Ива Митева. Тя подчерта, че главният секретар на Народното събрание има и по-особени функции от тези в министерствата. Когато е разпуснато събранието, той изпълнява и ролята на председател. Според Митева поправките са породени и от частен казус с назначен от ГЕРБ главен секретар.

„Назначеният през 2009 г. от ГЕРБ главен секретар е бил освободен, след това е върнат отново в Народното събрание, изплатени са му обезщетения, беше изпратен по споразумение в Министерство на правосъдието, освободен от вашия председател на парламента Цвета Караянчева и в момента отново обжалва, т.е. той е получил над 30 хил. лв. обезщетение. Сега втори път се очаква, тъй като знаете, че обикновено тези освобождавания водят до някакви пороци в тях, той отново да бъде възстановен и отново, ако Народното събрание не иска да работи с него, да плати едни 30-40 хил. лв. обезщетения“, уточни Митева. 

Предложението главния секретар да се сменя при всеки нов председател на парламента бе прието със 124 гласа „за“, а 38 народни представители се въздържаха.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети