Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Всички социални плащания са гарантирани, няма да има забавяния или сътресения

Политика

Всички социални плащания са гарантирани, няма да има забавяния или сътресения

Всички социални плащания са гарантирани, няма да има забавяния или сътресения - Tribune.bg
Снимка:

Задържали сме ръста на регистрация на безработни, каза министър Сачева

Всички социални плащания – детски, семейни, лични асистенти, пенсиите, всички тези средства са гарантирани, няма да има забавяния или сътресения. Пенсиите ще бъдат увеличени с 6.7% от първи юли, минималната пенсия ще е 250 лева. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет.

Към днешна дата в 240 общини 42 хиляди души се ползват от услуги за това да бъдат наети хора за обслужване на възрастни, хора с увреждания и хора под карантина. Стойността на услугата е над 45 милиона лева. Целевите средства за диагностика и лечение, изплатени през МТСП, - 1498 души, които нямат доход и здравни осигуровки, са получили възможността да получат болнично лечение на стойност 1 162 895 лв., които са преведени към НЗОК, обясни Сачева.

"Продължихме и програмата „Топъл обяд“, която ще има нови 214 договора, като към днешна дата 30 648 души получават топъл обяд. Размера на финансовата помощ към общините за това е 2 926 314 лв. От вчелра стартира и реализацията на втори етап за раздаването на хранителни продукти, като 26 хиляди лица ще получат над 450 тона храни, като голяма част от тях са в затруднена социална ситуация. Реципиентите са идентифицирани от общините , и от местните кризисни щабове за борба с коронавируса, както и от НПО. 9230 потребители на социални услуги са настанени в домове", допълни Сачева.
В следващите дни Междуведомствената комисия за бедствия и аварии ще одобри нов транш от 800 хил. лв. за БЧК, които да бъдат изразходвани за храни за бедни. Раздаването на тези храни ще е със службите за социално подпомагане.

Сачева благодари на всички дарители, които са помогнали за раздаването на храни на хора в нужда.

Днес постъпи и дарение от БАН от адакедемиците, член-кореспондентите и други служители в БАН, което е на стойност 35 хиляди лева. Те ще бъдат изразходвани за таблети за деца от институции-социални услуги от резидентен тип, и които ходят на училище. Вече са раздадени 108 такива таблета. В момента децата имат нужда от достъп до дигитално образование.

По отношение на мярката, с която подпомагаме родители, които са в неплатен отпуск поради невъзможност да гледат своите деца, към момента са постъпили 3753 заявления, като през последните 10 дни около 280-300 души подават заявления всеки ден. Мярката ще продължи да действа докато е необходимо, може да се удължи и до края на годината. С промените в Закона за здравето даваме възможност още 30 дни неплатен отпуск да бъде признаван за трудов и осигурителен стаж – това означава, че хората по принуда в неплатен отпуск могат да ползват здравните си права, както и стаж за пенсиониране.

От миналата годна в АЗ има проект „Родители в заетост“, той отново се подновява – той дава работа на кандидати – детегледачи, които желаят да полагат грижи за деца от 0-12 години. Към момента са подадени 7600 заявления и 4154 безработни са назначени като детегледачи. Обикновено това е близък роднина, който е без работа. Детегледачите се избират от самите родители. З тази мярка са предвидени 17 милиона лева, необходимо е да се обърнат към Бюрата по труда.

За безработицата, стартирахме в началото на извънредното положение на 13 март с 201 000 безработни. Днес са 377 706 души. Нарастването е с 99 755 души, допълни министърът. 28 271 са постъпили на работа от началото на кризата. Хората, постъпили на работа са в сектори здравеопазване, социални дейности, патронаж, транспорт, логистика, напитки и др.

Вследствие на мерките, които сме предприели, сме задържали ръста на регистрация на безработни и за 13 май общо 1538 души са регистрирани на борсата като безработни. За мярката 60/40, 45 дни подред тази мярка събира все повече изявления - 12 187 заявления за 191 344 работници и служители, каза Сачева. До 30 юни работодателите могат да кандидатстват за компенсации на своите служители, уточни министърът. Обсъждаме от няколко дни с министър Росен Желязков възможността от 1 до 15 юли компаниите, регистрирани в икономическите дейности пътнически, крайградски транспорт и друг транспорт да кандидатстват за подкрепа от държавата в размер на 290 лева за заето лице за период от 6 месеца. Това са около 29 000 лица, общо заети в този сектор, за тази мярка са отделени 40 млн. лева, каза още Сачева.
Относно домовете за стари хора Сачева допълни, че общият брой в домовете е 16 650, като броят на персонала е 10850 човека. До този момент има 52 заразени потребителя, и 44 души от персонала, които са заразени с коронавирус. Предприети са мерки за изолация и да има превенция за останалите. На този етап Видин е областта с концентрация със заразени, но в други области пък няма нито един заразен.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп