Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Втори ден депутатите на БСП не се регистрираха в пленарна зала

Политика

Втори ден депутатите на БСП не се регистрираха в пленарна зала

Втори ден депутатите на БСП не се регистрираха в пленарна зала - Tribune.bg

ГЕРБ отложи промените в Закона за местното самоуправление

След като вчера депутатите от БСП и ДПС, които бяха в пленарна зала, не се регистрираха, парламентът не заседава заради липсата на кворум. Днес депутатите на левицата отново не се регистрираха.

Сутринта се регистрираха 116 депутати, недостатъчен брой за кворум. Председателят на парламента Цвета Караянчева реши да направи втори опит след 15-минутна почивка. При втората регистрация депутатите на БСП дори не влязоха в зала. ДПС остана и в крайна сметка от втория път се събра кворум.

В дневният ред на Народното събрание като точка първа беше включено обсъждането на промените в Закона за местното самоуправление. Депутатът Рамадан Аталай от ДПС посочи, че предвидените промени в закона са неприемливи и посочи, че това е причината за липсата на кворум. Аталай настоя мнозинството да я оттегли.

Законопроектът и промените в него предвиждат създаването на нови звена за сигурност към общините, които да имат частични полицейски функции. Новите звена ще имат право да изискват лични документи при констатирани нарушения на общински наредби. В проектозакона не е предвидено новите общински служители, които ще имат униформи, да могат да задържат. Те обаче, ще могат да "ограничат на място правото на свободно придвижване на лице, което бъде заварено да извършва нарушение или уврежда общинско имущество, или с поведението си нарушава обществения ред или излага живота си или живота на други лица на явна опасност".

Последва изказване на председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който предложи точката да отпадне от дневния ред с думите :“Не съм предполагал, че голяма част от депутатите няма да одобрят този законопроект, защото той се подкрепя от Националното сдружение на общините. Понеже виждаме, че има напрежение, а в комисията нямаше аргументи за отлагане и само БСП гласува въздържал се, предлагам тази точка да отпадне от дневния ред“.

Автор: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Етикети БСП, кворум

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати