Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Янаки Стоилов: Демокрацията у нас ерозира с бързи темпове

Политика

Янаки Стоилов: Демокрацията у нас ерозира с бързи темпове

Янаки Стоилов: Демокрацията у нас ерозира с бързи темпове - Tribune.bg
Снимка:

Вярно, че има нови проблеми като инфлацията и войната, но трябва да има яснота какво представлява демокрацията и правовата държава. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ конституционният съдия и бивш служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов по повод т.нар. български "Магнитски".

Окончателно: ВАС обяви за нищожни части от акта на Министерски съвет по закона Магнитски

Въпросът за правовата държава започва да ми прилича на този за демокрацията през 80-те и 90-те години на миналия век. Този въпрос стана като куфар, в който всеки опакова каквото прецени, допълни той.

Когато мнозинството от хората у нас имат съмнения в мотивите на властта и не са сигурни, че реално изборите влияят върху процесите, това показва, че смисълът на демокрацията е загубен. Не може да има правова държава, без да работи демокрацията. А в момента демокрацията ерозира в целия свят, а у нас това се случва с бързи темпове, заяви проф. Стоилов.

БНБ и Димитър Радев с отрицателно отношение към БГ Магнитски

По думите му разговори за законопроект, подобен на "Магнитски", са водени още в предишния парламент.

Едни такива норми трябва да съответстват на високите конституционни стандарти и да е предвидена защита на засегнатите лица. За да се приемат подобни норми в България, те трябва да бъдат синхронизирани с европейското законодателство. Този въпрос не може да бъде решен самостоятелно от България, той трябва да бъде съгласуван с Европейската комисия, подчерта конституционният съдия.

Когато говорим за демокрацията и за правовата държава, е добре да поставим в центъра правата на гражданите, каза още проф. Янаки Стоилов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Янаки Стоилов
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети