Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Янаки Стоилов разпореди проверки в Агенцията по вписванията и обществените поръчки в министерството

Политика

Янаки Стоилов разпореди проверки в Агенцията по вписванията и обществените поръчки в министерството

Янаки Стоилов разпореди проверки в Агенцията по вписванията и обществените поръчки в министерството - Tribune.bg
Снимка:

Относно участието на Бойко Рашков по БТВ правосъдният министър декларира, че е застъпник на свободата на медиите

Възлагам на дирекция „Вътрешен одит” и на инспектората към министър да извършат проверка на Агенцията по вписванията, включително на Търговския регистър, на дирекция „Българско гражданство” и проверка на обществените поръчки и сключените договори през последните години.

Това съобщи служебният правосъден министър Янаки Стоилов при представянето на екипа и приоритетите си.

В екипа на Стоилов влизат двама заместници. Това са следователят в Националната следствена служба Мария Павлова, която и преди е участвала в служебно правителство и пловдивският адвокат Иван Демерджиев, ръководител на Адвокатската колегия в града под тепетата. Началник на кабинета на министъра е юристът Мариян Карагьозов, а медиен съветник журналистът Мария Папазова.

Ще проявим нетърпимост към лошите практики, обеща Стоилов и подчерта, че от години най-проблемни са областите с предоставянето на гражданство, местата за задържанията и вписвания.

Имам амбицията да поддържам активно взаимодействие с Висшия съдебен съвет, каза още министърът.

Организацията на предстоящите избори също са сред приоритетните задачи пред служебния министър, но по думите му те не са най-тежката част от дейността на министерството, което отговаря само с организацията на вота в местата за задържане. Така, че не става въпрос за повече от 1500 лица, които ще имат право да гласуват. За нас е важно да подобрим електронното обслужване на гражданите, каза още Янаки Стоилов.

Относно участието на вътрешният министър Бойко Рашков по БТВ тази сутрин и препоръката му водещите да бъдат сменени, правосъдният министър декларира, че е застъпник на свободата на медиите и коректното представяне на фактите. Недоразумение възникна и около името на медийния експерт Мария Папазова, назначена в министерство на правосъдието от Янаки Стоилов. Наложи се министърът да разясни, че тя не заема поста заместник-министър.

Правосъдното ведомство е предприело конкретни действия след разкритията на бизнесмена Светослав Илчовски пред комисията на Мая Манолова в 45-то Народно събрание. Заместник-министър Мария Павлова е разпоредила проверка в затворите и арестите от 01.01.2017г. до настоящия момент. Министър Янаки Стоилов се ангажира ведомството му да изпрати и сигнал до главния прокурор, тъй като някои лица се сочат за зрители на клипа с извращения спрямо задържан и неупоменат от Илчовски бизнесмен, за да бъде изнудвано въпросното лице за пари.

Попитан дали ще поиска от Висшия съдебен съвет/ВСС/ образуването на дисциплинарно производство за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев, правосъдният министър помоли медиите да не смесват политическите послания". 

Ако има сериозни сигнали във ВСС, ще бъде обсъдено в този формат", коментира Янаки Стоилов. Министърът изтъкна и заслугата си по повод това, че се е опитал да подобри организацията в заседанията на ВСС.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети проверки, ЕКИП
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети