Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Янаки Стоилов ще анализира специализираното правосъдие отделно от ВСС

Политика

Янаки Стоилов ще анализира специализираното правосъдие отделно от ВСС

Снимка:

Вчера кадровиците на Темида решиха да извършат анализ в рамките на 3 месеци, но срокът не устройва правосъдния служебен министър

Министърът на правосъдието ще поиска информация, за да се направи анализ на дейността на специализираното правосъдие, заяви служебният министър на правосъдието проф. д-р Янаки Стоилов в предаването „Лице в лице“ на bTV.

„Ще направя предложение до органите, които осъществяват специализираното правосъдие, да предоставят информация, не анализ, а статистически данни по най-важните въпроси, така че Министерството на правосъдието да започне изготвянето на свой анализ“, допълни министърът.

Идеята му е в отговор на решението на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), срокът за изготвяне на анализа от прокурорската колегия за дейността на специализираните прокуратури да е тримесечен. Предложението какъв да е срокът за представянето на анализа на специализираните съдилища от Съдийската колегия на Съвета ще бъде представен на заседанието на Пленума идната седмица.

Министър Стоилов припомни, че неговото предложение е било анализите да са готови до края на месец юни, „за да могат гражданите и партиите, които ще участват в предстоящите избори, да разполагат с факти и анализ, за да оформят своите позиции по темата, която се дискутираше в предишното Народно събрание, а вероятно ще се обсъди и в следващото“.

Той коментира още, че от една страна вносителите на законодателните промени, целящи закриване на специализираните съдилища и прокуратури, искат да финализират този процес без становище на съдебната власт, а от друга мнозинството представители на ВСС са на мнение, че всичко в специализираното правосъдие е наред, но им трябва значително време, за да го докажат.

В Министерството на правосъдието се правят две категории проверки – на дейността на второстепенните разпоредители с бюджетни средства и на дирекциите във ведомството, които ще приключат до 10-12 дни, стана ясно още от интервюто на министъра.

Сред приоритетите си министър Стоилов открои защитата на правата на гражданите и техните интереси в сферата на компетентността на Министерството на правосъдието, нетърпимост към лошите практики и взаимодействие с ВСС и органите на съдебната власт с цел подобряване на ефективността на тези институции.

„Аз съм на страната на всички, които очакват справедливост“, подчерта министърът на правосъдието.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още