Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Янаки Стоилов ще анализира специализираното правосъдие отделно от ВСС

Политика

Янаки Стоилов ще анализира специализираното правосъдие отделно от ВСС

Янаки Стоилов ще анализира специализираното правосъдие отделно от ВСС - Tribune.bg
Снимка:

Вчера кадровиците на Темида решиха да извършат анализ в рамките на 3 месеци, но срокът не устройва правосъдния служебен министър

Министърът на правосъдието ще поиска информация, за да се направи анализ на дейността на специализираното правосъдие, заяви служебният министър на правосъдието проф. д-р Янаки Стоилов в предаването „Лице в лице“ на bTV.

„Ще направя предложение до органите, които осъществяват специализираното правосъдие, да предоставят информация, не анализ, а статистически данни по най-важните въпроси, така че Министерството на правосъдието да започне изготвянето на свой анализ“, допълни министърът.

Идеята му е в отговор на решението на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), срокът за изготвяне на анализа от прокурорската колегия за дейността на специализираните прокуратури да е тримесечен. Предложението какъв да е срокът за представянето на анализа на специализираните съдилища от Съдийската колегия на Съвета ще бъде представен на заседанието на Пленума идната седмица.

Министър Стоилов припомни, че неговото предложение е било анализите да са готови до края на месец юни, „за да могат гражданите и партиите, които ще участват в предстоящите избори, да разполагат с факти и анализ, за да оформят своите позиции по темата, която се дискутираше в предишното Народно събрание, а вероятно ще се обсъди и в следващото“.

Той коментира още, че от една страна вносителите на законодателните промени, целящи закриване на специализираните съдилища и прокуратури, искат да финализират този процес без становище на съдебната власт, а от друга мнозинството представители на ВСС са на мнение, че всичко в специализираното правосъдие е наред, но им трябва значително време, за да го докажат.

В Министерството на правосъдието се правят две категории проверки – на дейността на второстепенните разпоредители с бюджетни средства и на дирекциите във ведомството, които ще приключат до 10-12 дни, стана ясно още от интервюто на министъра.

Сред приоритетите си министър Стоилов открои защитата на правата на гражданите и техните интереси в сферата на компетентността на Министерството на правосъдието, нетърпимост към лошите практики и взаимодействие с ВСС и органите на съдебната власт с цел подобряване на ефективността на тези институции.

„Аз съм на страната на всички, които очакват справедливост“, подчерта министърът на правосъдието.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати