Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Хаджигенов разочарован, дипломата на главния прокурор Иван Гешев е валидна

Политика

Хаджигенов разочарован, дипломата на главния прокурор Иван Гешев е валидна

Главният прокурор е издържал с много добър изпита си, потвърди правосъдният министър

Николай Хаджигенов от ИБНИ продължи да рови за дипломата на главния прокурор Иван Гешев. В днешния парламентарен контрол той бе отправил питане към служебният правосъден министър Янаки Стоилов. Адвокатът обаче не остана доволен от отговора, защото се оказа, че всичко около завършеното юридическо образование на обвинител №1 в държавата си е съвсем наред и законово.

„В Министерство на правосъдието е налична информация за проведения стаж и издържан теоретика-практичен изпит за придобиване на юридическа правоспособност от главния прокурор Иван Гешев, потвърди пред депутатите министър Янаки Стоилов.

„Съгласно протокол от 23 февруари 1996г. Иван Стоименов Гешев е издържал изпита с оценка много добър и му е издадено удостоверение за юридическа правоспособност от министъра на правосъдието от същата година“, цитира наличните документи Стоилов. Той уточни, че срокът на съхранение на документите е три години, а срокът за съхранение на протоколите със списъци е пет години, така че към днешна дата те не се съхраняват, а  единствено остава информацията в регистъра на удостоверенията.

„С промени в закона за МВР от 1991г. е отменен Указ 2415 от 1987г. за преобразуване на Висшата специална школа „Г. Димитров“ при МВР във Висш институт при същото министерство. Предвидено е, че обучаваните по реда на отменения Указ запазват правото си да придобият гражданската специалност „Право“, квалификация – юрист или гражданската специалност „ВИК“ или строител по ВИК, което е другото гражданско направление“, посочи Янаки Стоилов. Така по думите му законът е предвидил възможността за заварените случаи за срок 5 години, изучаващи юридически дисциплини по плана на Юридическия факултет на СУ „Климент Охридски“ да запазят правото си да придобият гражданска специалност „Право“, квалификация – юрист. Главният прокурор Иван Гешев е постъпил през 1989г.  и е завършил „Право“ през 1994г.

Хаджигенов бе видимо разочарован от отговора на Стоилов и вероятно е очаквал нещо съвсем друго, че дори не поиска дублика, за да продължи по темата. Припомняме, че въпросните твърдения за нелигитимна диплома на Гешев тръгнаха от приближения до Татяна Дончева Минчо Спасов, след това се подеха от Николай Хаджигенов, който се опита да вкара темата като една от основните в Народното събрание, но с отговора на Стоилов по всичко личи, че вече е прекратена.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още