Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Янаки Стоилов: За да бъде сменен, председателят на НС трябва първо да подаде оставка

Политика

Янаки Стоилов: За да бъде сменен, председателят на НС трябва първо да подаде оставка

Янаки Стоилов: За да бъде сменен, председателят на НС трябва първо да подаде оставка - Tribune.bg
Снимка:

Ротационното председателство на парламента юридически е невъзможно, но може да се осъществи, ако не се нарича „ротация“. Това заяви пред Нова телевизия конституционният съдия проф. Янаки Стоилов.

„Ние сме в необичайна ситуация и от тази гледна точка могат да се търсят решения за разместване, за замяна на ключови позиции в Народното събрание, без това да се нарича ротация, защото в юридическия смисъл това не е възможно“, заяви той. Конституционалистът сравни парламента с футбола – „там един човек като излезе от играта, той не може да влезе отново“. Политически, допълни проф. Стоилов, може да има такова споразумение – формално или неформално.

По думите му Народното събрание може да бъде председателствано само от един човек, което означава, че смяната му трябва да бъде предшествана от оставка.

Конституционният съдия коментира и съдебната реформа, около която се обединиха двете най-големи коалиции в парламента ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. „Когато говорим за съдебна реформа, искам да подчертая, че това не се свежда само до подобряване на наказателното правосъдие. Нека имаме предвид, че делът на гражданските и административните дела значително превишава наказателните“, каза проф. Стоилов. Той обясни, че съдебната реформа трябва да обхване правосъдието в неговия общ спектър.

„Ние в някаква степен имаме определено статукво и в политическата власт. А когато статуквото на политическата власт казва, че иска радикално да промени съдебната власт, тогава възникват много въпроси – какви са мотивите и действителните цели“, подчерта бившият министър на правосъдието.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Какво е отношението ви към готвения ротационен кабинет на ГЕРБ/СДС – ПП/ДБ?
Покажи резултати Скрий резултати