Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Стефан Янев след мерките на Кацаров: Готов съм да поема политическа отговорност, но сме изправени пред сериозни кризи

Политика

Стефан Янев след мерките на Кацаров: Готов съм да поема политическа отговорност, но сме изправени пред сериозни кризи

Стефан Янев след мерките на Кацаров: Готов съм да поема политическа отговорност, но сме изправени пред сериозни кризи - Tribune.bg
Снимка:

Над 630 000 небитови крайни клиенти ще бъдат подкрепени заради високите цени на електрическата енергия, реши днес служебният кабинет. Те ще получат компенсация от 110 лева на мегаватчас. Компенсациите ще бъдат изплатени до края на календарната 2021 година. Това съобщи служебният министър-председател Стефан Янев на извънреден брифинг. Бюджетът на програмата е 450 милиона лева. Парите са налични и изплащането им може да започне веднага, уточни Янев.

„Изправени сме пред сериозни кризи, които заплашват стабилността на нашата социално-икономическа система и разбирам негативната реакция. Няма да се оправдавам и да защитавам действията на министри от служебния кабинет. Винаги се стараем да се коригираме, имаме грешки, но направихме и много положителни неща, които ще се усетят след време.“, заяви служебният премиер Стефан Янев.

„Здравната система е изправена пред огромно предизвикателство и въведените от здравното министерство не са самоцел и не целят да се ограничават правата на българските граждани, като максимално са се отлагали тежките мерки.“, допълни той.

За Стефан Янев е основен приоритет запазването на човешкия живот и той е способен да поеме цялата политическа отговорност, независимо от негативите.

„Аз съм склонен да понеса отговорността, както и всички от служебния кабинет назначен от президента. Въпросът е дали ние заедно като общество можем да носим отговорност за съвместния ни живот и този на ближния, затова ви призовавам за търпение. Продължаваме да сме свидетели на процеси, които подкопават политическата система. Перспективите за запазването на политическата система се подкопават от големи политически субекти. Вместо да се предлагат визии и решения, в същото време се опитват да подкопаят политическата система.“, заяви служебният министър-председател.

Той призова политическите партии за адекватно поведение, защото утре те ще трябва да се справят с тези проблеми.

Янев заяви, че като грешка отчита факта, че като служебен кабинет, колектива на здравното министерство отдавна е изготвило как да се процедира в тежка ситуация, са чакали до последния момент да ги обявят.

Друга грешка е и това, че в последния момент са обявили за онлайн обучението, но допълни, че мерките били премерени, които са временни и се надява в следващите седмици да дадат своя резултат.

„Парите за помощ на бизнеса са налични и няма нужда от актуализация на бюджета.“, подчерта Янев.

Служебният премиер определи взетите мерки като „меки“ и заяви, че те са на база на приетия план от здравното министерство още юни месец.

Янев не пожела да отговори какво е наложило да се прехвърлят 5 милиона лева предвидени за справяне с коронакризата към МВР.

По повод участието на зам.-областния управител на Бургас в протестите вчера, Янев определи това като интрига и не смята, че той е участвал в протестите.

На въпрос дали въпросът за въвеждане на зелен сертификат и останалите мерки са обсъдени с бизнеса и синдикатите, Янев заяви, че разговорите не са спирали.

Конкретно обаче за решенията на здравното министерство, Стефан Янев не отговори.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети