Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Янев на среща с Тимерманс за зелената сделка

Политика

Янев на среща с Тимерманс за зелената сделка

Янев на среща с Тимерманс за зелената сделка - Tribune.bg

След своето участие в конференцията „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“ министър-председателят Стефан Янев проведе среща със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Янев призова за бърз подход по отношение на последващото му разглеждане, доколкото следва своевременно да се пристъпи към неговото изпълнение, каквото е и очакването на българските граждани. Той подчерта, че без значение от спецификите на политическата ситуация у нас, реализирането на Плана за възстановяване и устойчивост е изключително важно за хората. В тази връзка заместник-председателят на Европейската комисия Тимерманс се ангажира, че в хода на прегледа и анализа на националния ПВУ ще бъде отчетена специфичната ситуация, в която страната ни се намира, както и предизвикателствата, пред които е изправена.

По време на разговора премиерът Янев подкрепи виждането, че солидарността следва да бъде основен принцип в рамките на ЕС, но същевременно подчерта необходимостта от гъвкавост, така че да се намират най-правилните решения. В този контекст Янев даде пример със сложната ситуация, в която се намира България и в контекста на ангажиментите по изпълнението на „Зелената сделка“, и с оглед на функциите, които се налага да изпълнява кабинетът, които не са типични за служебен такъв. По отношение на предстоящото заседание на Европейския съвет, в рамките на което лидерите от ЕС ще обсъдят рязкото покачване на цените на енергията и мерките, които могат да бъдат да приложени в това отношение, премиерът изрази очакване да се вземат гъвкави и осезаеми решения.

По време на дискусията Тимерманс обърна внимание на предстоящата Конференция по Рамкова конвенция на ООН за изменението на климата - COP 26, която ще се проведе в Глазгоу в периода от 31 октомври до 12 ноември 2021 г. и на която ще се поставят важни въпроси, имащи отношение към прехода и ограничаването на въглеродните емисии.

По-рано на форума, Стефан Янев обясни как е избрана датата 2038-40-та година в преговорите за затварянето на въглищните ТЕЦ-ове и обясни, че това трябва да става с грижа към регионите и хората, заети в сектора.

„Преструктурирането на цялата ни икономическа база, разбира се, минава през преструктуриране на индустриалната база, която произвежда електричество. Когато има евтина електрическа енергия, бизнесът цъфти и може да бъде конкурентоспособен. При високи цени на електроенергията, съответно, проблемите за бизнеса са фундаментални за определени бизнеси, годината за закриване на въглищния сектор в България - 2038-ма, не е окончателна“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати