Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Янев: Правителство с ГЕРБ, БСП и ДПС е по-работещ вариант

Политика

Янев: Правителство с ГЕРБ, БСП и ДПС е по-работещ вариант

Янев: Правителство с ГЕРБ, БСП и ДПС е по-работещ вариант - Tribune.bg
Снимка:

Бившият служебен премиер подчерта, че участието във властта не е приоритет за БВ

Лидерът на „Български възход“ Стефан Янев е на мнение, че правителство, в което са ГЕРБ, БСП и ДПС, може да е по-работещият вариант за стабилно управление.

„И партиите, и отделните личности се опитват да реализират нещо чрез възможностите, които имат – предстоящия трети мандат, но и не затварят вратата за възможни предсрочни избори“. Това каза пред Нова телевизия председателят на „Български възход“ и бивш служебен премиер Стефан Янев. По думите му обаче трябва да се търсят възможности за съставяне на такъв тип конструкция, която да отговаря на нуждите на хората.

Той нарече промяната в „този тон на конфронтация, с който започна работа 48-ото НС“ „нормално политическо говорене“ и подчерта, че лидерите на партиите изразяват мнението на самите политически формации. Според него ходът на Бойко Борисов да предложи Христо Иванов за премиер, но след подписване на нов обществен договор, е търсене на взаимодействие, което, по думите му, е основната роля на партиите в Народното събрание.

Бившият служебен премиер подчерта, че участието във властта не е приоритет за БВ. Янев беше категоричен, че партията ще проведе разговори с всички политически формации, които имат готовност да съставят редовен кабинет. „Основната ни задача в момента е да отговорим искаме или не да има редовно правителство. Което е обратната страна на момента дали не мина достатъчно време за кратки парламенти и служебни правителства и до известна степен забавяне на развитието на страната. В последните 2 години по ред причини икономическото развитие е забавено. Поне 2 години ще трябват да се насмогне“, каза още лидерът на „Българския възход“.

Янев заяви готовност за сериозно отношение в случай че третият проучвателен мандат бъде връчен на „Български възход“. „Въпросът е дали бихме използвали по максимално добрия начин, ако мандатът дойде при нас. Казвам да. На България е нужно правителство с хоризонт, с дългосрочни и средносрочни приоритети. Ако погледнем календара – имаме местни избори наесен, които е добре да се организират от редовно правителство“, коментира той. По думите му ако през 2024 година преминем към еврото, половин година преди и след това страната ни трябва да има редовно правителство.

„По-вероятно изглежда възможността с ГЕРБ, ДПС и БСП да е работеща“, сподели Стефан Янев.

„Не мога да говоря от тяхно име. Говорим хипотетично какво би било по-стабилно. ПП дават заявка, че проблемите им са по-дълбоки. Говоря на база видяно от тяхното поведение. Ако в момента първият и вторият мандат са минали по определен сценарий, при третия мандат би трябвало на преден план да излязат допълнителните компромиси, които партиите могат и трябва да направят. Очевидно трябва да се намерят стъпките назад, които да обединят политическите сили“, допълни още той.

Янев добави, че партията му е готова да подкрепи „Демократична България“, ако обединението получи мандата за съставяне на кабинет. По думите му обаче трябва да има коалиционно споразумение, което да бъде подписано от участниците в правителството, за да е ясно кой носи политическата отговорност.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати