Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Янев предложи отговорността за оградата по границата да премине към МВР

Политика

Янев предложи отговорността за оградата по границата да премине към МВР

Янев предложи отговорността за оградата по границата да премине към МВР - Tribune.bg
Снимка:

Стефан Янев предложи отговорността за оградата по границата да премине към МВР и респективно в дирекция „Гранична полиция“.

По думите му така те ще се грижат и за сигурността и за поддръжка на съоръжението, което досега беше обща грижа с областните управители.

„Подготвяме предложение за решение на МС, така че тази смесена отговорност между МО и областните управители за оградата по границата да премине изцяло в ръцете на МВР, респективно Гранична полиция“, обясни премиерът на свикания от него Съвета по сигурността заради мигрантите.

От своя страна Бойко Рашков обясни, че са в процес на подготовка както на нормативна база, така и на осигуряване на средства за ремонтни дейности относно компрометираните части на оградата по българо-турската граница.

Според него, ремонтът на съоръжението ще струва около 4 млн. лв.

„Практиката показа, че грижи за това съоръжение не се прилагат. МВР много по-навреме може да долови опитите за компрометиране, проникване и нарушаване на граничното съоръжение, затова смятаме, че е по-целенасочено тези правомощия да преминат към МВР. Има съгласието на областните управители, провели сме срещи“, каза още Рашков.

Повече турци искали  да влязат у нас, отколкото афганистанци, посочи още той.

„Гражданите на Турция са 30% и са повече от афганистанците. Тези дни има спад на мигрантския поток в сравнение с август. Не се налага армията да се включва в охраната на границата“, заяви Рашков. Той каза още, че контролът и проверките във вътрешността на страната са засилени.

Служебният премиер обяви, че следващата седмица имат готовност да внесат предложение за постановление на Министерски съвет за създаване на Секретариат на Съвета по сигурността, който до момента не е бил създаден.

На следващото заседание на Съвета по сигурността ще бъде обсъдена политиката на България по отношение на РС Македония, но без да се излиза от рамката, приета от българския парламент, каза още Янев. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети