Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Янев препоръча на банките да не правят транзакции към посочените от САЩ фирми

Политика

Янев препоръча на банките да не правят транзакции към посочените от САЩ фирми

Янев препоръча на банките да не правят транзакции към посочените от САЩ фирми - Tribune.bg
Снимка:

Служебният премиер свика Съвета по сигурността

Стефан Янев препоръча банките да не осъществяват транзакции към лица и фирми от списъка на САЩ.

„Трябва да предпазим държавните дружества от налагането на финансови санкции. За целта трябва да предотвратим банковите транзакции към тези разследвани лица, за да не се блокират бизнеси и държавни дружества“, обясни Янев в началото на свикания от него Съвет по сигурността. Той обаче не каза дали правителството има механизми, за да забрани на банките да работят с хората и фирмите на Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков, както и 64-те свързани с тях фирми. 

Той обаче се надява следващият парламент да предприеме нужните законови поправки.

Янев определи като „тревожно и унизително” да получаваме сигнали отвън за наличието на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт не са предприели нищо ефективно до момента.

„Корупционната среда в България не просто разрушава нашия международен авторитет, тя подкопава политическата ни система, устоите на нашата демокрация, като я прави нефункционална и неефективна“, посочи Янев.

Политиката ни, каза още той, трябва да се основава на три основни стълба: благоденствие, сигурност и справедливост, които трябва да бъдат в основата за разбирането ни за държавност.

„В допълнение, за да се гарантира функционирането на държавата задължително трябва да се спазват и два принципа: всеки да спазва закона и всеки да си плаща данъците. В този смисъл основна задача на служебния кабинет е да даде пример, че процесите в България могат да се случват по правилен начин, така че да се върне надеждата на хората за по-добър живот”, каза той.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети