Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Янев с празнично обръщение – клишета и нито дума за НАТО

Политика

Янев с празнично обръщение – клишета и нито дума за НАТО

Министърът на отбраната Стефан Янев с празнично обръщение към военните и нулева конкретика. „Вярвам, че с общи усилия, въпреки сложните предизвикателства на средата на сигурност, ще успеем да възродим българския боен дух и славата на нашата армия“, обяснява той.

За удобство екипът му публикува целия текст, прочетен от министъра, в профила му във Фейсбук.

Публикуваме го без редакция:

„Уважаеми генерали, адмирали и офицери, сержанти, войници и цивилни служители,

Уважаеми зрители,

Славна е историята на Българската армия! Пантеонът на бойната ни слава пази безброй примери за смелост и героизъм, за доблест и саможертва в името на Отечеството. Еталонът за родолюбие вече го имаме в нашата история. Той е запечатан дълбоко в националната ни памет и всеки ден ни напомня, че е огромен моралният ни дълг към нашите предшественици, жертвали себе си, за да ни има нас днес. Дълг да утвърждаваме българските воински традиции и добродетели. Дълг да съхраняваме българския дух и националната ни идентичност.

Днес Вие, българските военнослужещи, сте горди наследници на онези достойни български воини, отстоявали с цената на живота си правото на нашия народ да бъде свободен и да има независима държава. Въпреки трудностите и предизвикателствата, Вие и сега продължавате да изпълнявате с чест и достойнство своята мисия – да гарантирате суверенитета, сигурността и независимостта на страната и да защитавате нейната териториална цялост.

За всички нас, които сме служили в редовете на Българската армия, военната професия е добре осъзнат избор и огромна отговорност – отговорност да бъдеш достоен да носиш българската военна униформа, да пазиш чистотата на националните символи и винаги да поставяш Родината на първо място. Това трябва да е и нашият завет към следващите поколения – националните ни интереси да бъдат отправна точка за всяко наше решение, действие и избор. Защото силната, единна и благоденстваща България е кауза, която постоянно трябва да бъде отстоявана.

Затова и по отношение на българската отбранителна система именно хората трябва да бъдат в центъра на всяка политика, на всяко политическо решение и действие. Хората са ценност, която е незаменима. Никакви материални, финансови и технологични ресурси не могат да заменят човешкия капитал, който в крайна сметка определя крайния резултат - изхода от всяка битка, последствията от всяко решение, качеството и смисъла на всяко действие, на всяка политика. Ето защо хората неизменно ще бъдат във фокуса на нашата политика в рамките на системата на Министерството на отбраната.

Българските военнослужещи преживяха дълъг и мъчителен над 30-годишен период на редуциране, трансформация и кардинални промени, съчетани с налагането на все по-сериозни и високи изисквания и отговорности към тях. Постигнати бяха много успехи, но същевременно поредицата недообмислени и хаотични промени генерираха и много разочарования. Постоянно реформиращата се отбранителна система създаде несигурност и демотивация сред личния състав. Всичко това доведе до тревожните нива на некомплект, които наблюдаваме днес.

Време е професионалното съсловие на българските военнослужещи да получи полагащото му се признание, справедливо отношение и подобаващо възнаграждение за свръхусилията, лишенията, рисковете и ограниченията, на които всекидневно го излага професията. Спешно е необходима по-ефективна политика в областта на човешките ресурси, чрез която да бъдат привличани и задържани най-способните, да бъдат те мотивирани и да имат ясна и осезаема перспектива за стабилно и устойчиво професионално развитие.

Адекватните военни способности се постигат с отговорна държавна политика в сферата на отбраната и сигурността и с адекватни и прозрачни действия в областта на планирането, финансирането и отчетността. Изискват се и ефективна външна политика и дипломация в контекста на съвременната геополитическа динамика, при безкомпромисно и неизменно отстояване на националния интерес.

Надявам се, че във времето, през което ще бъда с Вас, заедно ще намерим отговорите и правилните решения на актуалните предизвикателства. Бих искал предварително да благодаря за Вашето доверие и подкрепа, на които ще разчитам по време на мандата си като министър на отбраната. Надявам се, че в обозримо бъдеще ще можем да изпълним в голяма степен поставените задачи, които ще направят армията ни модерна, боеспособна и адекватна от гледна точка на съвременните комуникации, командване и управление. Вярвам, че с общи усилия, въпреки сложните предизвикателства на средата на сигурност, ще успеем да възродим българския боен дух и славата на нашата армия.

Уважаеми генерали, адмирали и офицери, сержанти, войници и цивилни служители,

Уважаеми зрители,

Нека Новата 2022-а година Ви донесе много успехи, осъществени цели и удовлетворение от постигнатото! Бъдете здрави, щастливи и добротворни! Нека домовете Ви бъдат изпълнени с радост, любов и топлина! Нека Новата година донесе здраве, мир и благоденствие на всички българи!“


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети