Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Янев се похвали с прозрачност и отчетност

Политика

Янев се похвали с прозрачност и отчетност

Янев се похвали с прозрачност и отчетност - Tribune.bg
Снимка:

Стефан Янев и членовете на Министерския съвет се отчитат за свършеното от служебното правителство през трите месеца работа. 

„Надявам се българските граждани наблюдават внимателно и оценяват“, каза служебния премиер, който неофициално запазва поста си и в следващият служебен кабинет.

По думите му трябва да се отчете фактът, че служебното правителство е работело в една „безпрецедентна политическа обстановка”.

Той отчете като постижение и добра работа, свършеното с 46-ия парламент като актуализацията на бюджета, както и тези на НЗОК и на ДОО.

Янев заяви, че кабинетът бил показал нов начин на работа, прозрачност и отчетност.

„Продължихме работата и по Националния план за възстановяване и устойчивост с цел да подобрим неговите параметри и характеристики там, където е необходимо, с мисъл и идея как да се защитят и интересите на отделните браншове, и на българския бизнес, и на иновативната част. Това, което отчитаме в момента е, че икономиката е в подем. Той трябва да се запази и да се потвърди. С Плана имаме още работа, но се надяваме в скоро време да бъде изпратен в Брюксел и до края на годината първите пари да са налични в националния бюджет”, каза Стефан Янев.

Той се похвали със структуриран подход и по-добре работеща администрацията, отбеляза промените в Закона за защита на националната сигурност, който ще внесат в следващия парламент. Янев обяви и запазване на диалога с РСМ. По повод на появилите се твърдения, че България е подложена на външен натиск заради позицията си за започване на преговори на Скопие с ЕС, правителството е разяснило на нашите западни партньори позицията ни. „Допускането на компромиси сега, ще бъдем свидетели на доста компромиси в бъдеще. Надявам се, че през следващите месеци политиката на следващия кабинет ще бъде подобна“, заяви Янев.

Социалният министър Гълъб Донев на свой ред обяви, че е продължило изплащането на 50-те лева за пенсионерите, като за целта са осигурили допълнително над 500 милиона лева.

„От 1 юли е променен размера на социалната пенсия за старост, която се увеличава от 150 на 180 лева“, заяви Донев.

Като заслуга на служебния кабинет той отчете и осигуряването на нова добавка към пенсиите от 120 лева до края на годината, както и пакет от мерки за по-високи пенсии, което е станало благодарение на актуализацията на бюджета, гласувана в Народното събрание. Донев подчерта приноса към актуализацията на пенсиите именно отново на служебното правителство, защото било по тяхно предложение. Не на последно място социалният министър отчете като заслуга на служебното правителство и вдигането на доходите за отглеждане на дете за втората година. По думите му с новата на линия на бедност се актуализирали и плащанията да тази група от населението, което не било правено последните 10 години.

По повод на пазара на труда, Донев обяви, че били рекордно ниски 4,2%, което не е било дори в предкризисните години, която можело лесно да се управлява. В този процент се включвали хора с ниско образование, трайно безработни или такива без квалификация, като трябвало да се работи с тях.

„В мандата на служебното правителство стартираха 28 програми за заетост. Отново благодарение на активната политика на пазара на труда, за юни и юли продължи мярката 60 на 40, а с актуализацията на бюджета, мярката може да бъде продължена до края на годината“, отчете още Донев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати