Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ясен Тодоров: Води се целенасочена пропагандна кампания срещу прокуратурата

Политика

Ясен Тодоров: Води се целенасочена пропагандна кампания срещу прокуратурата

Ясен Тодоров: Води се целенасочена пропагандна кампания срещу прокуратурата - Tribune.bg
Снимка:

Има хора с големи финансови възможности, чиито интереси бяха засегнати, заяви заместник-директорът на Националната следствена служба

Целенасочена пропагандна кампания се води срещу Прокуратурата и хората, които я оглавяват. Това не се случва за първи път, от години е. Има хора с големи финансови възможности, чиито интереси бяха засегнати и те използват лостове и лобистки структури за влияние извън страната. Това заяви заместник-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров пред bTV.

„Разбирам, че на обществото тези процеси са интересни, но като говорим за съдебна реформа, елате да видите папките, с които работят прокурорите, как се доказват престъпления в съда по сегашните изисквания на НПК“, призова Тодоров.

„Доказването на едно престъпление не е нещо елементарно. Когато говорим за съдебна реформа нека се обърне внимание на това“, добави той.

„Има престъпления, които се доказват много трудно, особено стопанските. НПК е с много стари текстове в тази част. Ние сме с вързани ръце до голяма степен. С прашки се опитваме да постигнем големи успехи на полето на разследването“, отбеляза Тодоров.

„Призовавам уважаемите депутати да осъвременят Наказателния кодекс и да деформализират наказателния процес“, каза той.

„Не делим хората на противници или приятели на властта. Всеки, срещу когото има достатъчно данни за извършено престъпление се разследва и предава на съд“, подчерта зам.-директорът на НСлС.

Той разкри, че има дела, връщани дори за неправилно поставена запетайка и призова, който иска, да отиде и да види как работят прокурорите у нас

„В Европа нещата са много по-опростени. Досъдебната фаза събира доказателства и ги предава на съда“, отчете Тодоров.

„Съдебната реформа е един пропаганден балон, който ще се спука в реалността. Тези три идеи, които се предлагат, са противоконституционни. Някой вкара тези предложения в ПВУ. Съдия да стане прокурор, който да разследва главния прокурор, съдът да определя дали да започне наказателно производство, във ВСС да няма действащи магистрати“, даде пример той.

„Съдебната реформа в България започна отдавна и тя е почти завършена. Тя стъпи на едни европейски правила и не е по-лоша. Българските магистрати искат да са пълноправна страна в този процес, но никой не ни слуша“, коментира още Ясен Тодоров.

В края на седмицата ще има присъда за Георги Семерджиев, който уби 2 млади жени с джипа си миналото лято. В петък е насрочено заседание по делото за катастрофата, на което се очакват пледоарии и присъда, посочи зам.-директорът на националното следствие.

Миналата седмица Семерджиев заяви пред съда, че не е шофирал джипа, а една от дамите, които са били в него. Те искали да купят возилото, което Семерджиев продавал. Процесът приключва на първа инстанция за по-малко от година и Ясен Тодоров го посочи като добър пример за прокуратурата. Той отбеляза и произнесената вчера окончателна присъда по делото за влаковата катастрофа в Хитрино от 2016 г.. Машинистът беше осъден на 10 г. затвор, а помощникът му на 15 г.

 

Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети