Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Явор Божанков: Радев е в лошо настроение, планираше стъпка от президентството към местната власт

Политика

Явор Божанков: Радев е в лошо настроение, планираше стъпка от президентството към местната власт

Явор Божанков: Радев е в лошо настроение, планираше стъпка от президентството към местната власт - Tribune.bg
Снимка:

„Румен Радев планираше да направи свой политически проект, а първата стъпка към него бе местната власт. Тази местна власт той я виждаше гарантирана през служебния си кабинет и държавната машина, която да наложи неговите хора. Към днешна дата не е тайна, че бивши служебни министри се кандидатират за кметове. Радев е планирал и дори в момента реализира стъпка от президентството към местната власт, което е начало на неговия политически проект. Ето защо той е в толкова лошо настроение. Това е реалната причина постоянно да атакува и критикува“. Това заяви в интервю за „24 часа“ депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков.

По думите му Радев е планирал чрез централната власт да има преимущество при стартиране на политическия си проект.

„Не стана на неговата - няма служебен кабинет и много ще му е трудно с неговите служебни министри и всички скандали около тях да спечели местните избори. Служебната власт не може да упражнява някакъв контрол и затова е толкова чувствителен, когато се сменят шефове на служби за сигурност“, коментира народният избраник и добавя, че „президентът негодува, не е съгласен редовно избран по конституция и закон кабинет да си направи кадрови промени“.

Божанков обясни, че се обсъждат промени, които да ограничат полето на действие на служебните кабинети по примера на Нидерландия.

По отношение на процедура по импийчмънт тя може да се поиска от Народното събрание, но в крайна сметка се развива в Конституционния съд.

Третата тема е правомощията на президента, които са му дадени по закон.

„Тук няма конституционен казус дали имаме право да ограничим тези права, или пък да ги разширим. Законодателят по целесъобразност и своя преценка е дал определени квоти на президента и съответно може по целесъобразност да ги ограничи или отнеме. Според мен е целесъобразно, защото президентските квоти в редица регулатори родиха скандали. Давам пример със Съвета за електронни медии, където има ясни данни за руска пропаганда. Ясно е, че шефът на СЕМ беше закрепен на този пост именно през президентската квота“, коментира Божанков. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети