Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Явор Дачков: Хората започват да се усещат, че с ПП са се излъгали за пореден път

Политика

Явор Дачков: Хората започват да се усещат, че с ПП са се излъгали за пореден път

Явор Дачков: Хората започват да се усещат, че с ПП са се излъгали за пореден път - Tribune.bg
Снимка:

„Сривът при „Продължаваме промяната“ е като при ГЕРБ след 12-годишното им управление. Според социолозите сривът в доверието към Кирил Петков и Асен Василев е равносилен на този при Бойко Борисов по време на протестите. Това е голям рекорд. Никое друго управление не е имало такъв бърз срив. Обяснявам си го първо с некомпетентността на управлението, хората виждат това веднага и започват да се усещат, че са се излъгали за пореден път. Неистините, които казва г-н Петков, и в които бива уличаван във всеки един момент, също руинират много доверието в него и в правителството“. Това заяви  пред БНР журналистът Явор Дачков.

Той посочи като друга причина за спада на рейтинга на управляващите „разочарованието от очарованието е по-голямо, отколкото, когато нищо не си очаквал“.

„Още преди войната в Украйна се даваха индикации, че това правителство не може да управлява, а състоянието на хазната го показва много добре. Харчи се много, неясно за какво, а резултатите не са налице“, каза Дачков.

Според него анализаторите са сбъркали, когато още преди година са заявили, че ГЕРБ си отива:

„За 10 години във властта и с почти цялата местна власт ГЕРБ се конструира като системна партия. Има достатъчно много хора, които са привърженици на Бойко Борисов. Атаките на Румен Радев, на служебните правителства и на сегашното на ПП бяха толкова неефективни, че само сплотиха твърдия електорат около Борисов. Не предложиха никаква алтернатива. Никога не съм си представял, че може да има по-лошо управление от това на ГЕРБ, а през последната година видяхме 3 по-лоши правителства от тези на Борисов“.

Журналистът изказа предположение, че най-добрата коалиция, спрямо резултатите от последните избори, е щяла да бъде от системните партии в парламента – ГЕРБ, БСП и ДПС.

В предаването „12+3“ Явор Дачков окачестви проявите на опозиционност от страна на ИТН към коалицията, в която самите те участват, като маркери на бъдещо оттегляне от коалицията и желание да се инкасират много по-малко загуби, отколкото ще се понесат при „катастрофата, която се очертава и е абсолютно сигурна“.

„Македония е единствената тема, която е в състояние да взриви управляващата коалиция“, смята журналистът и добави, че отхвърлянето на ветото на началото на европреговорите на Северна Македония ще е непопулярно решение и всички ще го отчетат като такова, след което ще е невъзможно оцеляването на коалицията.

„Това, което може би ще направят Кирил и Асен, защото то е взето като решение, е ние да пуснем РСМ в преговорите с ЕС. В тази особено изострена политическа ситуация между САЩ и Русия, които воюват, ако Украйна е само повод за това, е наивно да мислим, че те ще пуснат този им геостратегически проект да не бъде изпълнен, а членството на РСМ в ЕС е част от този интерес. … Петков и Василев са в менгеме, защото са поели ангажименти към САЩ и ЕС още преди година, затова беше конструиран набързо този проект („Продължаваме промяната“ – б.р.) и бяха провеждани избори, докато той не стане водеща и управляваща сила“.

По думите му България е изиграла много лошо досега картите си по темата за РСМ, че никой от Европа и света не може да ни разбере:

„Блокирани са маса европейски документи заради нашето поведение, изготвени съобразно нашата позиция преди да се обърнем по темата“.

Според Дачков повечето българи „са на страната на Русия в този конфликт“ и потвърждение на това той вижда в покачването на рейтинга на „Възраждане“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Явор Дачков
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати