Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Явор Гечев: Лъжа е твърдението на Асен Василев, че българинът яде по-скъп хляб заради украинското зърно

Политика

Явор Гечев: Лъжа е твърдението на Асен Василев, че българинът яде по-скъп хляб заради украинското зърно

Явор Гечев: Лъжа е твърдението на Асен Василев, че българинът яде по-скъп хляб заради украинското зърно - Tribune.bg
Снимка:

„Финансовият министър Асен Василев изнесе данни за вноса на украинското зърно, които са не само спекулативни, ами са откровена лъжа“. Това заяви в четвъртък по БНТ бившият служебен министър на земеделието Явор Гечев.

„Ние произвеждаме 8 млн. тона зърно, консумираме 1 млн. Стоката от Украйна е заместена с българска стока, откъде идва ДДС-то тогава. Тези данни не отговарят на истината“, обясни Гечев.

Той предупреди, че е опасно да се нагнетява напрежение между производители и потребители и предложи експертиза на правителството, ако не разполага с такава, за да се реши проблемът.

„Не е въпрос само за забрана или вдигането ѝ, много по-комплексно е. Нужни са регулаторни мерки и промяна на законодателството“, допълни Явор Гечев.

Според него трябва да има закон за проследимост по хранителната верига.

„Да се знае къде по складовете какво има, какви са надценките. Освен това няма държава в света, която да не използва някакъв вид протекционизъм на собственото си производство. Естествено е да се опитва да го защити. В България имаше 800 000 тона слънчоглед, които трябваше да се реализират, за да не се развалят. Загубите щеше да са по-големи, ако не преработваме собствената си продукция, а внасяме чужда. Така че работата е в диалога и баланса, не в крайностите“, заяви Гечев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети