Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Явор Гечев: Предшественикът ми ми остави много работа

Политика

Явор Гечев: Предшественикът ми ми остави много работа

Явор Гечев: Предшественикът ми ми остави много работа - Tribune.bg
Снимка:

Предшественикът ми ми остави много работа. Има проблеми, които трябва да се решат до Нова година. Това заяви пред БНТ служебният министър на земеделието Явор Гечев.

„БСП е моята партия, но докато съм министър трябва да съм надпартиен. Не съм правил нищо срещу устава на партията, но не е сега времето за това. Никой не работи целенасочено срещу г-жа Нинова. Аз съм писал програмата в областта на земеделието. БСП има експерти. Основната цел на експертния кабинет е да предаде държавата в добра кондиция“, увери той.

„В Министерство на земеделието има много изостанали неща. Имаме забавяне по Плана за възстановяване, имаме тежки закъснения на редица проекти в ДФ „Земеделие“. Трябва да наваксваме доста“, призна той.

Той отрече да има много кадрови смени във ведомството му. По думите му някои от директорите сами са си тръгнали, защото не могат да работят в новия екип.

„Назначени са само експерти. За г-жа Иванова гласува и досегашното ръководство. Дайте ѝ седмица, за да докаже, че е способна не само красива“, призова Явор Гечев. Думите му са по повод новата зам.-директорка на Държавен фонд Земеделие Ива Иванова, която се оказа манекенка и се породиха опасения да не е поредната калинка.

Министър Гечев увери, че няма да има забавени проекти.

„Категорично няма да има продоволствена криза тази зима. България е в добра кондиция на зърнения баланс, дори имаме пренасищане на пазара, заради нашата солидарност към Украйна. Много сериозен е проблемът със слънчогледа от Украйна. Складовете са пълни, а новата реколта трябва да се прибере някъде. Не искаме да го смесваме с българската продукция. Внимаваме и да не се стигне до дъмпинг. Опитваме се да защитим интересите на земеделските производители. Цените са такива, каквито пазарът ги е определил“, обясни служебният министър на земеделието.

По отношение на дървата за зимата: „Цените на горивата се повишиха в пъти, бяха затворени производства, които правят въглища, големите потребители на дървесина имат суровина, но няма количества за потребителите. Въпреки това няма да оставим никой уязвим без дърва за зимата. Забранихме износа на дървесина, пуснахме допълнителни за сеч дърва, имаме съгласие на фирмите и те ще свалят цените на дървата за зимата и ще намалят потреблението на дърва за месец, за да задоволим нуждите на потребителите за отопление. Утре социалното министерство ще ни предостави всички данни на енергийно бедните хора, за да доставим първо на тях количества“, заяви той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети