Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Явор Гечев сложи точка: Контролът на храните на „Капитан Андреево” се поема изцяло от държавата (ВИДЕО)

Политика

Явор Гечев сложи точка: Контролът на храните на „Капитан Андреево” се поема изцяло от държавата (ВИДЕО)

„Части от ГКПП „Капитан Андреево” стават обекти от националната сигурност. С това се слага точка на спора какво прави държавата. С този статут тези помещения са под особен режим, ДАНС ще упражнява специфична защита – информационна и физическа”. Това съобщи служебният министър на земеделието Явор Гечев на брифинг в Министерски съвет.

Гечев заяви, че с днешното решение на правителството се слага началото на края на цялата драма по „Капитан Андреево”.

Държавата упражнява пълния си контрол на европейска и българска граница, каза още той.

До 6 месеца трябва да бъде закупено оборудване и да бъде направена държавна лаборатория. До тогава централната лаборатория се прави само от БАБХ. Земеделският министър поясни, че и в момента частната фирма „Евролаб”, която преди извършваше фитосанитарния контрол, не извършва дейност на граничния пункт.

„Държавата не води битки с никого. Най-вероятно съдебните спорове ще продължат, но това не означава, че държавата няма да работи”, допълни той.

Служебният премиер Гълъб Донев по-рано коментира, че така ще върне сигурността и качеството на стоките, които влизат през този пункт, който е и външен за ЕС.

„Целта е ясна - да върнем сигурността и качеството на контрола на стоките, които влизат в ЕС. Няма да допуснем българската граница, която е външна граница на ЕС, да се използва за вътрешнополитическа употреба. Категорични сме, че мястото на България е в Шенгенското пространство”, обяви в началото на редовното правителствено заседание служебният премиер Гълъб Донев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати