Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Явор Гечев за плановете за изграждане на ВЕИ: Земеделските земи са гарантирани в Конституцията

Политика

Явор Гечев за плановете за изграждане на ВЕИ: Земеделските земи са гарантирани в Конституцията

Явор Гечев за плановете за изграждане на ВЕИ: Земеделските земи са гарантирани в Конституцията - Tribune.bg
Снимка:

Земеделската земя е гарантирана в Конституцията, а промяната в предназначението е само в изключителни случаи и при доказана нужда, коментира бившият земеделски министър Явор Гечев пред БНТ по повод плановете за изграждане на ВЕИ. По думите му тук няма нито доказана нужда, нито изключителност. Конституционният съд образува дело за гласуваните от парламента новите правила за поставяне на инсталации за производство на ВЕИ върху обработваема земя.

"Честа практика в парламента е да се прибързва и заради Плана за възстановяване се прокарват неща, които, меко казано, са лобистки и неправилни", смята Гечев. Той поясни, че земеделските земи у нас са разделени на 10 категории, като в първа са най-хубавите, в десета - най-лошите. Досега законът е позволявал строеж на ВЕИ-та върху земите от последните три категории, но обхватът му вече е разширен до пета категория.

"Отваря се вратата за всякакъв тип ВЕИ на земеделски територии, като на практика се приравняват с национална инфраструктура. В закона по прекия ред са добавени фотоволтаици. Текстът дава 100% приоритетност без нужда, без гарантиране на текстовете на Конституцията", възмущава се бившият земеделски министър. Той припомни, че законовите промени дори не са разпределяни в комисия, тъй като са направени с поправка в друг закон, но на практика засягат Закона за опазване на земеделските земи.

"Министерството на земеделието също има становище, с което отхвърля промените между първо и второ четене, но то не е взето предвид", посочи Гечев. Той отбеляза, че не е против възобновяемата енергия, но екологията е в цялост.

"ВЕИ-тата са хубаво нещо, но не е ли добре първо да се разполагат върху покриви, паркинги, унищожени земеделски земи", попита риторично Гечев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети