Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Йончева: Кирил Петков ще бъде поканен на изслушване в мониторинговата група на ЕП на 27 януари

Политика

Йончева: Кирил Петков ще бъде поканен на изслушване в мониторинговата група на ЕП на 27 януари

Йончева: Кирил Петков ще бъде поканен на изслушване в мониторинговата група на ЕП на 27 януари - Tribune.bg
Снимка:

Мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент организира изслушване за ситуацията в България на 27 януари 2022 г. в Брюксел.

Европейските депутати ще поканят представители на коалиционното правителство, главния прокурор, както и други институции, които имат отношение към върховенството на правото в страната. Това съобщи във Фейсбук евродепутатът Елена Йончева, която е единственият член на мониторинговата група от България.

„Очаква се управляващите да представят своите планове за реформа в съдебната система, за въвеждане на отчетност на главния прокурор, както и за законодателни промени, които да доведат до ефективна борба с корупцията. На вниманието на Европейския парламент ще бъде също медийната свобода и предотвратяването на т.нар. SLAPP дела срещу журналисти и граждански активисти. Възможно е европейските депутати да настояват да получат допълнителна информация за разследванията на корупцията по високите етажи на властта – за снимките с кюлчетата злато и банкнотите евро от спалнята на премиера Бойко Борисов, за аудиозаписа, в който се отправят заплахи срещу бизнесмен и политически опонент, и др. Случаят „#Барселонагейт” не е приключен“, пише Йончева.

Тя подчертава, че наблюдението над страната ни е започнало през лятото на 2020 г. и е съвпаднало с протестите като от тогава е имало две изслушвания на представители на изпълнителната и съдебната власт, както и на неправителствения сектор. Йончева пише, че Борисов е отказал среща, а Гешев е пратил заместници. Евродепутатът припомня, че през септември 2021 г., мониторинговата група, начело с председателя ѝ Софи ин’т Велд е била на мисия в България.

В резултат е било препоръчано на „Европейската комисия да засили одита и наблюдението върху начина, по който се изразходват европейските средства в страната, включително и тези, които ще бъдат отпуснати по Плана за възстановяване и устойчивост. Целта не е да бъде спряно финансирането за България, а да се вземат превантивни мерки, така че да не изгубим нито едно евро“, пише в заключение Йончева.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати