Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Йончева обяви Борисов за терорист: Не можело да се преговаря с него

Политика

Йончева обяви Борисов за терорист: Не можело да се преговаря с него

Йончева обяви Борисов за терорист: Не можело да се преговаря с него - Tribune.bg
Снимка:

Ако БСП продължава да се ръководи по този начин и след три месеца има нови избори, резултатът ще е още по-лош, прогнозира Елена Йончева

„Европейските фондове за възстановяване от кризата заради COVID-19 трябва да бъдат разпределяни по умен и прозрачен начин. Бойко Борисов е доказал, че не може да направи това. При авторитарно управление със зависимости не може да очакваме милиардите от ЕС да бъдат използвани за възстановяване на държавата. Опасно е ГЕРБ да остане на власт“. Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в предаването „Алтернативата“ по TV1, съобщиха от пресофиса на Елена Йончева.

Тя коментира предложението на Бойко Борисов за съставяне на експертно правителство, защото без него новите управляващи не можели да се справят с европейските фондове. Следващият кабинет ще има възможност да разпредели десетки милиарди левове от ЕС като част от своеобразен „План „Маршал“ за България.

„В момента имаме огромен шанс да тръгнем по друг път, шанс за малките и средните предприятия, за изграждане на конкурентна икономика, друга перспектива за България“, каза Елена Йончева. Според нея обаче всички опозиционни сили трябва да действат решително срещу управлението на ГЕРБ, тъй като Бойко Борисов все още е на власт и разполага с инструментариум за въздействие. Тя прогнозира, че вероятно премиерът ще опита всичко, за да запази влиянието си и ще влезе в преговори с всеки за целта. „С терористи преговори не се водят. Той разруши основите на демокрацията“, каза Елена Йончева.

„Слави Трифонов изигра изключително ползотворна роля, не само защото увлече много млади българи да гласуват, но и защото разби договорките от преди изборите“, коментира още тя. „Подготвяше се експертно правителство, което да бъде подкрепено от всички големи партии в парламента, като по този начин Бойко Борисов щеше да запази властта си“, обясни евродепутатката.

Като показателно за схемата тя посочи поведението на председателя на БСП Корнелия Нинова. „Преди парламентарните избори Нинова отказа да подкрепи Румен Радев за втори президентски мандат и по този начин го превърна в заложник в договорките. Може би това е една от причините за загубата на БСП в неделя“, каза Елена Йончева.

„Президентът показа, че е срещу статуквото, а поведението на Корнелия Нинова даде основания на българските избиратели за съмнения, че БСП не е реална алтернатива.

Левите хора не заслужават този удар, но резултатът в известна степен беше очакван“, заяви Елена Йончева. Според нея има шанс за партията, ако започне откровен дебат за това, което се случва в БСП. „Защо Изпълнителното бюро подава оставка, а председателят не носи отговорност за този ужасен провал? Корнелия Нинова е лидер на партията от повече от четири години. В първото ѝ изявление след изборите, стана ясно, че Нинова търси причините извън себе си и няма дори намек за самокритика. Ако БСП продължава да се ръководи по този начин и след три месеца има нови избори, резултатът ще е още по-лош“, прогнозира Елена Йончева.

Тя отбеляза само някои от пропуснатите възможности от опозиционната партия през последните месеци – не беше в основата на протестите през лятото на миналата година, не напусна парламента, не изрази позиция по скандалните аудиозаписи на Бойко Борисов, нито за къщата в Барселона, не продължи битката с корупцията в строителството на пътища и магистрали. „БСП не само не използва възможността да обясни в България унищожителната критика, която управлението на ГЕРБ получи с резолюцията за върховенството на закона, гласувана в Европейския парламент по наша инициатива, но Корнелия Нинова дори повтори фалшивата теза на Бойко Борисов, че в документа се говори за македонско малцинство. Това беше поразително. Не мога да разбера този подход“, каза Елена Йончева.

Междувременно тя продължи да работи срещу корупцията в строителството на пътища и магистрали, като изпрати писмен въпрос по темата до Европейската комисия. В навечерието на изборите Елена Йончева разказа пред авторитетното френско издание „Л’Експрес“ за нагласените поръчки и измамите. Заради разследванията си тя си навлече гнева на Бойко Борисов, твърди медията и припомня ауидозаписа, в който премиерът заплашва да я изгори.                                                                                                                                                                                                                                                                       


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати