Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Йордан Божилов: В обозримо бъдеще Украйна не може да стане член на НАТО

Политика

Йордан Божилов: В обозримо бъдеще Украйна не може да стане член на НАТО

Йордан Божилов: В обозримо бъдеще Украйна не може да стане член на НАТО - Tribune.bg
Снимка:

Той е категоричен, че не е срамно да придобиваме военна техника втора ръка, но трябва да изоставим тази, която е на повече от 60 години

В обозримо бъдеще Украйна не може да стане член на НАТО, коментира за БНР експертът Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност.

„В НАТО няма единодушие по отношение на членството на Украйна. Просто държавите членки, голяма част от тях, особено европейските, не са съгласни именно от гледна точка да не се наруши този крехък баланс на мира в региона“, изтъква Божилов.

По думите му в момента Русия използва военните си сили, ако не за пряка военна интервенция, то поне за натиск.

Експертът определи предложението на Думата за признаване на Донецката и Луганската народни републики от Русия като „още едно средство за нагнетяване на напрежението, за притискане на Украйна и на Запада за приемане на руските искания“.

По повод решението на проведения вчера Консултативен съвет за национална сигурност при президента Божилов подчерта, че е важно да се анализира какво дава България за отбрана и как се харчат тези пари.

„Малка част отива за превъоръжение“, смята експертът. Той е категоричен, че не е срамно да придобиваме военна техника втора ръка, но трябва да изоставим тази, която е на повече от 60 години.

„Ако не се промени структурата на отбранителния бюджет, няма да постигнем нищо и с 2% от БВП“, уточни Божилов. Той препоръча да не се фокусираме върху придобиването на някаква техника, а върху придобиване на способности и да определим за кое ще разчитаме на нашите съюзници.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати