Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Йордан Цонев: ДПС ще подкрепи само програмно-експертен кабинет в следващия парламент

Политика

Йордан Цонев: ДПС ще подкрепи само програмно-експертен кабинет в следващия парламент

Йордан Цонев: ДПС ще подкрепи само програмно-експертен кабинет в следващия парламент - Tribune.bg
Снимка:

Движението няма големи принципни различия с „Демократична България“

ДПС би подкрепило единствено програмно-експертен кабинет, зад който застава мнозинство в НС, което има програма с национални цели, коментира за БТВ Йордан Цонев и напомни, че още от 2017 г. Ахмед Доган е говорил за експертна формула в управлението. Цонев посочи, че служебното правителство в момента „има интересна формула“, а кадровите промени, които прави в администрацията, са наложителни. Заместник-председателят на ДПС даде пример със смяната на областните управители.

„ГЕРБ, да се изразя на малко по-свободен език, пищят от тези кадрови промени. Да им напомня, че през 2009 г. те направиха тотална чистка на държавната администрация (…) Администрацията, която осигури влизането на България в НАТО и ЕС – ГЕРБ я изчисти“, припомни Цонев. По думите му ДПС следят процесите, в които „имало и реваншизъм, но има и някакви по-скрити интереси“.

„Не е тайна, че министрите от икономическия екип са от кръга „Капитал“. Те са с прекрасно образование, с прекрасни знания, но едно наум имаме. Принадлежността към този кръг води до определен тип действия, които не са съвсем чисти, защото в момента десницата представлява „поредното ребрандиране на политико-олигархичния кръг „Капитал“ на Иво Прокопиев и Иван Кръстев“, уточни Цонев. Той се върна в нощта на парламентарните избори през 2009г. и цитира почетния лидер на партията Ахмед Доган, който тогава е предупредил, че „най-страшното нещо в нашия политически живот е мутризацията на политиката“.

„Имахме ли в предишния парламент партия „Мутри вън!“, президентът каза ли преди почти една година мутрите да бъдат изхвърлени от политиката? Защо се сетиха 12 години след думите на д-р Доган да говорят за мутрите в политиката? ГЕРБ беше промотиран от Иван Кръстев и Иво Прокопиев по това време, когато д-р Доган предупреждава, че това ще доведе до мутризация на политиката“, констатира Йордан Цонев. Той посочи, че сега партията на Христо Иванов се е позиционирала като партия на протеста и на новото, само че тези хора са довели ГЕРБ на власт, припомни Цонев. Въпреки това с „Демократична България“ принципните им различия не са големи.

„Имаме доста сходни програми, икономическите ни програми почти изцяло се припокриват, познавам техните икономисти, великолепни икономисти. (…) Заедно сме говорили с Христо в парламента, че е добре да спрем с тази реторика на стъпването на гърба на ДПС, да говорим за програми, да говорим от какво има нужда България, да говорим за проблемите, създадени през тези години“, апелира в заключение Цонев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати