Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Йордан Цонев към Лорер: Демократично е да протестираш, но не в този уродлив вид

Политика

Йордан Цонев към Лорер: Демократично е да протестираш, но не в този уродлив вид

Йордан Цонев към Лорер: Демократично е да протестираш, но не в този уродлив вид - Tribune.bg
Снимка:

Георги Свиленски, Даниел Лорер и Свиленски се скараха в студиото на БНТ

„Аз съм участвал във всички протести, срещу комунистическия режим и тн., протеста е демократично нещо, хубаво нещо, но не когато се пречи на другите да работят“, заяви Йордан Цонев пред БНТ по повод включването му от неговия дом. Оказва се, че зам.-председателят на ДПС не е могъл да влезе в Националната телевизия, защото входовете са блокирани от протестиращи на ПП и ДБ.

Той е категоричен, че протестите са демократично нещо, но не в този им уродлив вид, когато се пречи на политиците да говорят.

„ДПС много последователно защитава своята позиция по отношение на гласуването. От 2016 ние сме за напълно машинно гласуване, но със скенер машини, като невалидните бюлетини са 0. Вместо това в 45-тия парламент бяха наложени сегашните машини, които се ползват във Венецуела и от Мадуро. Между другото Европа гласува с бюлетина. Нашето предложение е именно за сканиращи машини, онези които осигуряват американската демокрация, а не „демокрацията“ във Венецуела“, заяви Цонев и допълни, че всичко което се изтъква за машините в момента от ПП и ДБ е невярно.

Зам.-председателят на Народното събрание бе категоричен, че предложенията за машините, с които се гласува в САЩ стоят в Изборния кодекс, като ПП и ДБ ще имат възможност, ако искат да го подкрепят, щом настояват да има 100% машинно гласуване.

„Когато ДПС участваше в изпълнителната власт страната постигна членство в НАТО и ЕС, а външния ни дълг беше 0. Нашия анализ предвид ситуацията и политическата криза показва, че участието ни в правителство е почти невъзможно“, заяви Цонев и допълни, че ще подкрепят кабинет, защото е важно да се решат кризите в страната, а основата на всичко е да се реши политическата криза.

Цонев припомни на Даниел Лорер, че въпросните машини с които се гласува в България са били наложени от две партии, които днес ги няма в парламента на Разпети петък по тъмни доби. „Никой не е гласувал да се избират тези машини“, допълни Цонев.

Георги Свиленски се обърна към колегата си от ПП да не си мерят привържениците, защото само след няколко дни ще има много по-голям, защото хората няма да могат да си плащат сметките.  

„БСП не е подкрепила тези машини, ЦИК взе това решение и може да проверите, че ние винаги сме били за смесено гласуване. Най-порочното нещо, което може да се направи е в навечерието на изборите да се променя Изборния кодекс. Ние не бързаме за избори“, подчерта на своя ред Свиленски.

„Аз съм изненадан от истерията, която се получи тези дни. Самият аз се съмнявам в действията на колегите, като им кажеш „добър ден и те питат за машините“. Онзи ден излизам от парламента, един човек пита Кирил Петков как, а той казва: „Ох много сме зле с тези хартии“, разкри още Свиленски. Депутатът от БСП припомни на Христо Иванов в студионо на „Панорама“, че първият разгледан закон в правна комисия е този за КПКОНПИ и припомни, че отдавна от ДБ не говорят за съдебна реформа. 

Христо Иванов на свой ред заяви, че се отнемали права на гражданите и те се отбраняват.

Свиленски припомни на Иванов, че първите решения гласувани в зала са даването на военна помощ за Украйна и закупуване на „хартиени самолети“. 

„Не ми стана ясно какви права се отнемат с този Изборен кодекс при положение, че има вариант да се гласува и с машина и с бюлетина.

Христо Иванов пък предложи, че можело да не се бърза и от ДБ да ги поканят, за да обсъдят сканиращите машини. Цонев пък му предложи да бъде честен към избирателите на ДБ и да са казали от самото начало, че правителство няма да има и гласа им отива в боклука, защото не желаят да се коалират с никого. На свой ред Христо Иванов се оправда, че са само с 20 депутата. 

Свиленски заяви, че тези които нагнетяват ситуацията са от ДБ и ПП, няма никакъв хаос, Изборния кодекс е същия какъвто е бил и досега, с единствената промяна, че хората могат да избират дали да гласуват и с бюлетина.

Цонев пък заяви, че трудно могат да се водят разговори, защото от ПП предлагат единствено бартерни сделки.

Даниел Лорер и Христо Иванов предложиха да се върнат в изходна позиция и БСП да си оттеглият предложението, а Свиленски отвърна, че това няма да се случи. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети