Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Йорданка Фандъкова: Обновяваме минералните бани на София, Княжевският лифт ще бъде възстановен

Политика

Йорданка Фандъкова: Обновяваме минералните бани на София, Княжевският лифт ще бъде възстановен

Снимка:

„В последните години се регистрира огромен интерес към София и ръст на туризма“, посочи кандидатът за кмет на София

„Догодина ще завършим реставрацията на минералната баня в Банкя и започваме възстановяването на баните в „Овча купел“ и „Горна баня“. Защитих те да бъдат предоставени на общината,  за да можем да се погрижим за тях, тъй като това са знакови сгради, които се рушаха“, това каза кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова на среща с Националния борд по туризъм. Тя подчерта, че баните ще бъдат превърнати в съвременни балнео и СПА центрове, които да се ползват както от столичани, така и от туристи, съобщават от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

„В момента изграждаме и първия общински аквапарк със закрит басейн с минерална вода, който ще бъде пуснат до края на годината“, допълни Фандъкова.

На срещата, организирана по покана на Националния борд по туризъм, Фандъкова представи стратегия за развитие на столицата като туристическа дестинация.  „Преди 10 години София се възприемаше само като административен и делови център. Възможностите за туризъм бяха подценявани. В последните години се регистрира огромен интерес към София и ръст на туризма“, коментира Йорданка Фандъкова. Тя разказа, че общината инвестира в разкриване на археологическото богатство на Древна София и допълни: „в последните няколко години бяха отворени Музеят за история на София, Западната порта на Сердика, Триъгълната кула, Музеят на Ларгото, изградихме подземен музей под храма „Света София“ и др.“.

„Близостта на Витоша до София е най-голямото предимство на града ни. Планината дава както  възможности за спорт и почивка, така и за туризъм. Затова нашата задача е да подобрим достъпа до планината с повече градски транспорт и възстановяване на лифтовете. Имаме механизъм за възстановяване на Княжевския лифт. След серия от проверки през 2018 и 2019 г. дадохме предписание на собственика да възстанови  съоръженията. В случай на отказ започваме процедура по придобиване на трасето от общината“, обясни Фандъкова.

„През последните години София успя да запази постоянна тенденция на годишно увеличение на броя на туристите, посещаващи столицата“, коментира Красимир Гергов, председател на УС на НБТ. За 10 години чуждестранните туристи са се увеличили с 10%. София влезе в класацията на Мастъркард „Global Destination Cities Index в Топ 3 на европейските градове с най-висок ръст на чуждестранните туристи за периода 2009 - 2016 година.

Д-р Поли Карастоянова, изп.-директор на Националния борд по туризъм, посочи, че Бордът ще продължи работа за развитие на конгресния туризъм в София и подкрепя общината в подготовката на събития и представянето на бранда „София“ в света. Целта е привличане на висок клас туристи в столицата.

Фандъкова заяви, че подкрепя създаването  на Българско конгресно бюро, което ще даде тласък на  развитието на конгресния и събитиен туризъм в София.

„София е подготвена за домакинство на големи събития и трябва да използваме всички възможности за привличане в столицата на повече конгреси, конференции и изложби. Провеждането на европредседателство в София е пример за успех в това отношение“, обясни Фандъкова.  


Коментари (4)

Диана И как ще бъде възстановен Княжевския лифт като зелените организации постоянно правят спънки, когато става дума за лифтовете на Витоша? Или сега си го говорите това, а като минат изборите ще кажете "Ми то не може, защото..."
09.10.2019 15:56 / Отговор
ехо към Дианчето: Прилича ми на плач за Нероден Петко от народната приказка.
10.10.2019 16:47
Darin Dinev ФАандъкoва да внимава с обещанията за обновяване, защото примера с Граф Игнатиев е още пресен, а там ситуацията само се влоши
09.10.2019 17:04 / Отговор
ехо Ужасно се "влоши":::нови магистрални тръбопроводи и 28 нови отклонения от тях към сградите ха ха ха. И писъците на плочкаджии от абсолютно анонимната "Спаси София"
10.10.2019 16:44 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив