Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Йорданова: Има предложение прокурори пряко да подават сигнали към Европейската прокуратура

Политика

Йорданова: Има предложение прокурори пряко да подават сигнали към Европейската прокуратура

Йорданова: Има предложение прокурори пряко да подават сигнали към Европейската прокуратура - Tribune.bg
Снимка:

В Министерство на правосъдието има предложение всеки един прокурор, след като при него има досъдебно производство или предварителна проверка, в случай че установи, че има данни, че компетентна по случая е Европейската прокуратура, пряко да може да препрати по компетентност към Европейската прокуратура, без да е задължен да минава през Върховна касационна прокуратура, какъвто в момента е редът. Това каза правосъдният министър Надежда Йорданова.

Йорданова обясни, че гражданите и към настоящия момент могат да подават пряко сигнали към Европейската прокуратура като се възползват от изградения портал за това.

„Аспектите, които се дискутират в момента и с които ще бъде изменена нотификацията от страна на България за контактни точки включват следните елементи: на първо място да се добави Министерски съвет. Също така в Министерство на правосъдието има предложение всеки един прокурор също да може, след като при него има досъдебно производство или предварителна проверка, в случай че установи, че има данни, че компетентна по случая е Европейската прокуратура, пряко да може да препрати по компетентност към Европейската прокуратура без да е задължен да минава през Върховна касационна прокуратура, какъвто в момента е редът”, обясни Йорданова.

Тя посочи, че става въпрос за увеличаване на възможностите и създаване на предпоставки за по-бързо действие.

„Говорим за увеличаване на каналите за комуникация, за да може повече институции, повече лица от България, пряко да могат да сезират Европейската прокуратура”, посочи Йорданова.

Правосъдният министър каза още, че в момента контактните точки от страна на изпълнителната власт са МВР, НАП и Митници.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети